Tarta z rabarbarem gotowanym w waniliowym syropie cukrowym

Ta tarta jest obłędna! Mocno czekoladowy spód, waniliowy krem i kwaśny rabarbar także muśnięty aromatem wanilii. Zakochacie się po pierwszym kęsie!


SKŁADNIKI (podłużna blaszka do tarty)

spód


  • 150 g czekoladowych ciasteczek
  • 75 g masła
  • 2 łyżki cukru kryształ Diamant


krem


  • 500g serka mascarpone
  • 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
  • 2 lyżki cukru pudru Diamant


rabarbar


  • 5-6 łodyg rabarbaru
  • 500ml wody
  • 1 szklanka cukru kryształ Diamant
  • 1 laska wanilii


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Ciastka kruszmy w malakserze lub wałkiem na drobne okruszki (o konsystencji piasku). Łączymy z roztopionym masłem i cukrem (masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku). Wykładamy na dno foremki. Dociskamy łyżką i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.
  2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i laską wanilii. Rabarbart obieramy ze skórki i korimy na kawałki o szerokości naszej formy. Wrzucamy do wrzącego syropu i gotujemy 4-6 minut w zależności od grubości rabarbaru. Studzimy.
  3. Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  4. Na schłodzony spód wykładamy krem, wyrównujemy. Na kremie układamy wystudzone kawałki rabarbaru. Można polać dodatkowo syropem.

Smacznego!










Cukier z głową

This entry was posted on 17 cze 2017 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

One Response to “Tarta z rabarbarem gotowanym w waniliowym syropie cukrowym”

  1. Jest cudowna! W tym roku rabarbaru nie jadłam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...