Awokado zapiekane z jajkiem i suszonymi pomidorami

Coś pysznego! Długo zwlekałam z przygotowaniem awokado na ciepło i to byl duży błąd. Zapiekane awokado jest niesamowicie kremowe i delikatne, do tego płynne żółtko, suszone pomidory, ser feta i parmezan - śniadanie idealne! :) 


SKŁADNIKI

  • 1 awokado 
  • 2 jaja
  • 2 płaskie łyżki sera feta
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżka parmezanu
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1/4 małej cebuli cukrowej
  • 1 pomidor malinowy /kilka pomidorków koktajlowych
  • pieprz 
  • sól


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Awokado przekrajamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy łyżeczką częśc miąższu.
  2. Suszone pomidory kroimy w paski, łączymy z fetą, posiekaną bazylią oraz cebulką. Nakładamy do awokado.
  3. Rozbijamy jajko i oddzielamy żółtko z połową białka (jajko z całym białkiem może się nie zmieścić).
  4. Posypujemy solą, pieprzem oraz startym parmezanem i wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 min, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
  5. Pozostały miąższ z awokado połączyć z pomidorkami koktajlowymi, oliwą i sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!



This entry was posted on 10 cze 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

6 Responses to “Awokado zapiekane z jajkiem i suszonymi pomidorami”

  1. Muszę spróbować :-) a co z tym pozostałym miąższem? w charakterze sałatki na surowo rozumiem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie pomyślałam o upieczeniu awokado. Zwykle robię z niego kremy;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...