Tortille z łososiem teryiaki

Kolejny pomysł na domowy fast-food, tym razem z łososiem w roli głównej. I to nie z byle jakim łososiem, bo marynowanym w sosie teryiaki, soku z pomarańczy, brązowym cukrze i sosie ostrygowym. Ryba przyrządzona w ten sposób jest po prostu boska! 


SKŁADNIKI (4 tortille)

pieczony łosoś

  • 200g filetu z łososia
  • 2 łyżki sosu teryiaki
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka cukru muscovado  lub zwykłego brązowego
  • 1 łyżka soku z pomarańczy lum z cytryny/limonki


dodatkowo

  • 1/2 mango
  • 1/2 awokado
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 4 garści ulubionej sałaty
  • czarnuszka/ czarny sezam
  • sos chilli lub inny ulubiony
  • 4 tortille



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Gotową marynatą nacieramy łososia i odstawiamy na minimum 2-3 h ( najlepiej na całą noc).
  2. Łososia wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-10 min w zależności od grubości fieltu ( łosoś trzymany dłużej w piekarniku będzie suchy i straci wszystkie swoje atuty!).
  3. Mango, awokado oraz paprykę kroimy w słupki.
  4. Na tortilli rozsmarowujemy sos chilli, układamy sałatę, paprykę, mango i awokado. Następnie układamy kawałki upieczonego łososia i posypujemy ziarnami czarnuszki lub sezamu.
  5. Tortille zwijamy w rulony, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika na 3-4 min tak aby się lekko podpiekły. Podajemy od razu.

Smacznego!




This entry was posted on 14 lis 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “Tortille z łososiem teryiaki”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...