Chapati to indyjskie chlebki, w zasadzie to podpłomyki. W oryginale są robione z pszennej mąki razowej. Ja postanowiłam troche poeksperymentować i zrobiłam je z mąki żytniej chlebowej oraz mąki pszennej pełnoziarnistej, dodałam trochę słodkiej papryki, kurkumy oraz czarnuszki i muszę powiedzieć, że wyszły pyszne :) Do środka napchałam trochę duszonych warzyw, domowego sosu czosnkowo- koperkowego, sałaty rzymskiej oraz bryndzy. Polecam :)
SKŁADNIKI (4 sztuki)
chapati
warzywa
sos czosnkowy
dodatkowo
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
SKŁADNIKI (4 sztuki)
chapati
- 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 -0,7 szklanki zimnej wody
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka ziaren czarnuszki
warzywa
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 6-8 małych pieczarek
- 1 papryczka chili
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżka kremu lub octu balsamicznego
- pieprz
- sól
sos czosnkowy
- 150g jogurtu greckiego
- 1/2 pęczka koperku
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża odnoga szczypiorku
- 1 łyżka sosu worchestershire
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
- sól
dodatkowo
- sałata rzymska
- pomidor
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na stolnicy wymieszać obie mąki, sól. kurkumę, paprykę i czarnuszkę. Dodajemy oliwę, stopniowo wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 30 minut.
- Cebulę kroimy w piórka, paprykę w niedużą kostkę, chili w drobną kosteczkę, pieczarki w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na patelnię cebulkę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Następnie wrzucamy pieczarki, smażymy 2-3 minuty i wrzucamy paprykę oraz chilli. Dodajemy imbir oraz cząber. Zalewamy sosem sojowym i dodajemy drobniutko posiekany czosnek. Dusimy do miękkości.
- Na koniec dodajemy krem balsamiczny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Jogurt łączymy z posiekanym sczypiorkiem, koperkiem, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy, dodajemy sok z cytryny, sos worchestershie, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy, aby smaki się przegryzły.
- Po 30 minutach dzielimy ciasto na 4 części i każdą rozwałkowyjemy na cienki placuszek. Z obu stron każdy placek delikatnie smarujemy oliwą z oliwek, najlepiej zrobić to dłonią.
- Rozgrzewamy patelnię ( bez tłuszczu). Na suchą patelnię wrzucamy placuszek i smażymy 1,5 minuty, po tym czasie przekręcamy na drugą stronę i smażymy kolejną minutę. Po tym czasie placek kładziemy na palniku kuchenki gazowej na 15-20 s z każdej strony, w tym czasie na powierzchni placków pojawią się duże bąble, które się zarumienią. Uważać żeby nie zwęglić chapati :)
- Na ciepłym chapati rozsmarowujemy sos czosnkowy, na nim układamy poszatkowaną sałatę rzymską oraz pokrojonego pomidora, na to kawałki bryndzy oraz warzywa.
Wspaniale wygląda to danie, aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Chapati są super, często podaję je też z kurczakiem curry zamiast ryżu :)
Usuń