Pudding z nasionek chia z bananem

Nasionka chia, czyli inaczej szałwia hiszpańska to prawdziwa bomba zdrowia. Warto je włączyć na stałe do diety ponieważ są bogatym źródłem kawsów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w idealnych dla naszego organizmu proporcjach. Ponadto nasionka chia zawierają witaminy E. B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk oraz błonnik. Mam wymieniać dalej? Proszę bardzo :) Te magiczne nasionka również spowalniają wchłanianie cukrów, więc są doskonałym suplementem diety dla diabetyków, ponadto wspomagają nawilżanie organizmu oraz pomagają w zwalczaniu złego cholesterolu. Ze względu na dużą zawartość błonnika dają na długo uczucie sytości i pomagają w walce z nadwagą. Chyba nie macie już wątpliwości, że warto je jeść :) Jednak należy pamiętać, że tak samo jak w przypadku wszystkich wiatamin i suplementow nie można przesadzić z ich ilością, dzienna dawka nasionek chia powinna oscylować w okolicach 1 porządnej stołowej łyżki. Chia ma jeszcze jedną wspaniałą właściwość, mianowicie potrafi zatrzymać dziesięciokrotność swojej objetości, co świetnie można wykorzystać w kuchni. Jedna łyżeczka chia jest w stanie wchłonąć i zżelować 10 łyżek płynu (mleka roślinnego czy wody), tworząc pyszny pudding. Pudding to oczywiście nie jedyna możliwość na wykorzystanie nasionek chia w kuchni, można dodawać je do owocowych koktajli, sałatek, zmielić i dodać do wypieków, ale o tym przy innej okazji :)


SKŁADNIKI

pudding 
  • 200ml mleka kokosowego
  • 200ml mleka laskowego (lub innego roślinnego ryżowego, owsianego, migdałowego)
  • 3,5 łyżki nasionek chia
  • 2 łyżki miodu, syropu z agawy lub innego smakowego syropu

dodatkowo
  • 1 banan
  • 1 łyżka siekanych migdałów
  • jagody goji


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W dużym kubku umieszczamy mleko kokosowe, mleko roślinne, nasionka chia i miód lub syrop. Mieszamy dokładnie (ja to robilam trzepaczką).
  2. Odstawiamy do lodówki na 15 min. Po tym czasie mieszamy ponownie i wstawiamy  do lodówki na 3-4 godziny. Najlepiej na całą noc.
  3. Przed podaniem do puddingu dodajemy kawałki banana, siekane migdały i jagody goji.
Smacznego!


Niskokaloryczny styczeń

This entry was posted on 10 sty 2015 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

6 Responses to “Pudding z nasionek chia z bananem ”

  1. pyszny i zdrowy, a namoczone ziarenka chia są mega!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak! Odkryłam je niedawno i od razu pokochałam ;)

      Usuń
  2. mniam! ten pudding kuuusi!

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za zaproszenie, na pewno wezmę udział :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...