Nasionka chia, czyli inaczej szałwia hiszpańska to prawdziwa bomba zdrowia. Warto je włączyć na stałe do diety ponieważ są bogatym źródłem kawsów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w idealnych dla naszego organizmu proporcjach. Ponadto nasionka chia zawierają witaminy E. B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk oraz błonnik. Mam wymieniać dalej? Proszę bardzo :) Te magiczne nasionka również spowalniają wchłanianie cukrów, więc są doskonałym suplementem diety dla diabetyków, ponadto wspomagają nawilżanie organizmu oraz pomagają w zwalczaniu złego cholesterolu. Ze względu na dużą zawartość błonnika dają na długo uczucie sytości i pomagają w walce z nadwagą. Chyba nie macie już wątpliwości, że warto je jeść :) Jednak należy pamiętać, że tak samo jak w przypadku wszystkich wiatamin i suplementow nie można przesadzić z ich ilością, dzienna dawka nasionek chia powinna oscylować w okolicach 1 porządnej stołowej łyżki. Chia ma jeszcze jedną wspaniałą właściwość, mianowicie potrafi zatrzymać dziesięciokrotność swojej objetości, co świetnie można wykorzystać w kuchni. Jedna łyżeczka chia jest w stanie wchłonąć i zżelować 10 łyżek płynu (mleka roślinnego czy wody), tworząc pyszny pudding. Pudding to oczywiście nie jedyna możliwość na wykorzystanie nasionek chia w kuchni, można dodawać je do owocowych koktajli, sałatek, zmielić i dodać do wypieków, ale o tym przy innej okazji :)
SKŁADNIKI
pudding
- 200ml mleka kokosowego
- 200ml mleka laskowego (lub innego roślinnego ryżowego, owsianego, migdałowego)
- 3,5 łyżki nasionek chia
- 2 łyżki miodu, syropu z agawy lub innego smakowego syropu
dodatkowo
- 1 banan
- 1 łyżka siekanych migdałów
- jagody goji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W dużym kubku umieszczamy mleko kokosowe, mleko roślinne, nasionka chia i miód lub syrop. Mieszamy dokładnie (ja to robilam trzepaczką).
- Odstawiamy do lodówki na 15 min. Po tym czasie mieszamy ponownie i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem do puddingu dodajemy kawałki banana, siekane migdały i jagody goji.
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńI zdrowo :)
Usuńpyszny i zdrowy, a namoczone ziarenka chia są mega!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak! Odkryłam je niedawno i od razu pokochałam ;)
Usuńmniam! ten pudding kuuusi!
OdpowiedzUsuńPS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !
Bardzo dziękuję za zaproszenie, na pewno wezmę udział :)
Usuń