Pieczony topinambur pachnący tymiankiem

Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty, to pyszne i zdrowe warzywo, które ostatnio wraca do łask. Ma ciekawy lekko orzechowy smak, plasuje się gdzieś pomiędzy pietruszką, a ziemniakiem. Do pietruszki zbliża go orzechowa słodycz i moc witamin, a do ziemniaka konsystencja i jego wielkofunkcyjność :) Można go gotować, smażyć, piec, grillować, zrobić z niego pure albo zupę. Koniecznie spróbujcie mojej pieczonej wersji z mnóstwem aromatyznego tymianku. Pycha!



SKŁADNIKI

  • 1/2 kg topinamburu
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 głowka czosnku
  • 5-6 gałązek świeżego tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • świeżozmielony pieprz



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Topinambury dokładnie wyszorować (nie obierać ze skórki) i przekroić na połówki lub ćwiartki.
  2. Cebulę pokroić w ósemki, paprykę na 12-14 części.
  3. Ząbki czosnku należy pozostawić w łupinach.
  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papierze układamy kawałki topinambura (skórką do dołu), papryki, cebuli oraz czosnku .
  5. Pomiędzy warzywami układamy tymianek, całość skrapiamy oliwą oraz oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut, aż topinambury lekko się zarumienią, papryka przypiecze, a w całej kuchni będzie pachniało tymiankiem i czosnkiem :)
  6. Upieczone warzywa świetnie smakują same z ulubionym sosem lub jako dodatek do dania głównego.

Smacznego!



Niskokaloryczny styczeń

This entry was posted on 28 sty 2015 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Pieczony topinambur pachnący tymiankiem”

  1. Bardzo prosty przepis na topinambura. Ja też polecam topinambura w formie czipsów, frytek albo jako składnik warzyw na patelni. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie zerknęłam i nie mogę się zdecydować który przepis wybrać :D

      Usuń
  2. Zrobiłam zupę -krem z topinambura, na wędzonych cwiartkach kurczka ,marchwią , selerem , doprawione do smaku, z jogurtem kozim -pychotka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...