Risotto z brązowymi pieczarkammi

Dziś klasyka, czyli risotto. Z racji pory roku i faktu, że zapasy mrożonych borowików skończyły się jeszcze przed świetami zmuszona byłam użyć pieczarek. Użyłam odmiany z brązowymi kapeluszami, ktora wizualnie odrobinę przypomina borowiki :) Muszę przyznać, że risotto z pieczarkami, jest naprawdę dobre. I pewnie jeszcze nie raz do niego wrócę. Nie jest co prawda tak aromatyzne jak to z grzybami leśnymi, które jest dla mnie numerem jeden, ale naprawdę daje rade! :) Polecam :)



SKŁADNIKI (3-4 porcje)

  • 300g ryżu arborio
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 80 ml białego wina
  • 2 nieduże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 20 niedużych brązowych pieczarek
  • 50g sera grana padano lub parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną w drobną kostkę cebulkę i smażyć do momentu aż cebula się zeszkli. Następnie dodać drobniutko posiekany czosnek i smażyć 1-2 minuty.
  2. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki i smażyć 3-4 minuty, Po tym czasie na patelnię wsypać ryż i smażyć kolejne 3-4 minuty, aż ryż się zeszkli.
  3. Wlać wino oraz 1/3 bulionu. Gotować do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. W międzyczasie mieszać co parę minut.
  4. Następnie wlewamy kolejną porję bulionu i czekamy aż ryż wszystko wypije, Czynność powtarzamy do momentu aż ryż przestanie wchłaniać bulion, będzie miękki, ale ziarenka nie będą posklejane.
  5. Dodajemy starty ser oraz masło i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.
  6. Gotowe risotto nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz tartym parmezanem.

Smacznego!



This entry was posted on 18 sty 2015 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Risotto z brązowymi pieczarkammi”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...