Sałatka z pieczonym buraczkiem, mandarynką, fetą i orzechami

Buraki to bardzo niedoceniane warzywa, wiele osób traktuje je jedynie jako materiał na barszcz lub podaje zasmażane jako dodatek do obiadu. A tym czasem buraki są o wiele bardziej użyteczne :) Można z nich zrobić sałatki, ciasta, kremy, a nawet burgery czy pralinki. Są pyszne zarówno pieczone, jak i gotowane, i na słodko i na słono. Trzeba tylko dać się ponieść fantazji ;) Pieczony burak oblepiony kwaskowym octem balsamicznym, garść roszponki i kilka dodatków i już mamy lekki i zdrowy lunch, a przy tym jaki pyszny :)


SKŁADNIKI ( 1 porcja)


  • 1 burak
  • 1 mandarynka
  • 1 łyżka sera feta
  • 1 łyżka prażonych orzechów (u mnie laskowe, włoskie i płatki migdałów)
  • 2 garści roszponki

dodatkowo


  • 2 łyżki soli gruboziarnistej
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki galangalu mielonego lub sproszkowanego imbiru (można pominąć)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Na blaszcze ułożyć spory kawałek foli aluminiowej. Na środku foli wysypać sól, na soli ułożyć dokładnie umyte buraki (buraków nie obieramy!). Pieczemy w 200 stopniach przez około 40-50 minut, w zależności od wielkości buraka. 
  2. Upieczone buraki studzimy, jeszcze ciepłe obieramy i kroimy na kawałki.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy buraczki, masło powinno pokryć buraczki i sprawić, że będą lśniące. Dodajemy mielony galangal/ imbir i mieszamy. 
  4. Po chwili wlewamy ocet balsamiczny i trzymamy na ogniu kilka minut do momentu aż ocet balsamiczny się zredukuje, a powstały syrop oblepi buraczki. Zdejmujemy z ognnia.
  5. Na talerzu ukłdamy roszponkę, kawałki buraczków i cząstki mandarynki. Całość posypujemy pokruszonym serem feta oraz prażonymi orzechami. 

Smacznego!


Burak cukrowy

This entry was posted on 9 sty 2015 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “Sałatka z pieczonym buraczkiem, mandarynką, fetą i orzechami”

  1. świetna! chętnie wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, szczególnie jeśli lubisz buraczki, pieczone w soli i zatopione w occie balsamicznym są naprawdę pyszne! :)

      Usuń
  2. Wygląda pięknie i chyba smakuje podobnie :) muszę wypróbować. Tylko o co chodzi z tym pieczeniem buraków na soli? Co to daje? Nie można tak normalnie, po prostu na folii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sól wydobywa intensywny smak buraka, koncentruje go i sprawia, że jest jeszcze słodszy i wyrazistszy. Ten patent znalazłam w książce Gordona Ramsay'a i bardzo mi podpasował. Oczywiście nie jest to koniecznie, można upiec bez soli w folii, czy nawet dodać ugotowane również będzie smaczne :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...