Lekka, kolorowa sałatka z kuskusu, doprawionego sokiem z cytryny i świeżą natka pietruszki, które wydobywają z kuskusu cały jego smak. Do tego małe rubinowe groszki, czyli pestki z granatu i pesto z rukoli oraz nerkowców. Świetnie nadaje się na lunch, a w połączeniu z kurczakiem czy białą rybą będzie pysznym obiadem.
- 1 szklanka kuskus
- 1 szklanka wody
- 1 szalotka
- 1/2 granatu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
pesto
- 4 garści rukoli
- sok z 1 pomarańczy
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka oliwy aromatyzowanej papryczką chilli (można pominąć)
- duża szczypta imbiru
- sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kuskus umieścić w miseczce, zalać wrzątkiem, przykryć talerzem i odstawić na kilka minut aż wchłonie całą wodę.
- Po kilku minutach rozmieszać go widelcem i odstawić do wystudzenia.
- Do kuskusu dodajemy sok z 1/2 cytryny, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną drobno szalotkę, pestki granatu oraz dorpawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko razem mieszamy.
- W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki pesto i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku.
- Na talerz nakładamy sałatkę z kuskus i polewamy ją pesto. Można podawać samodzielnie lub z mięsem czy rybą.
Smacznego!