Dziś kolejna zupa krem, którą uwielbiam (tak samo, jak wszystkie inne zupy kremy, na które podałam Wam przepisy :), jest kremowa, lekko słodka i rozgrzewająca. Jej smak doskonale uzupełniają prażone orzechy, czy małe chrupiące grzanki. Idealnie sprawdza się jako gorący kubek w pracy :)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (4 porcje)
- 4 duże korzenie pietruszki
- 1 duża słodka gruszka lub 2 mniejsze
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- kilka ziarenek pieprzu
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 100-200 ml mleka lub jogurtu naturalnego
- mielony imbir
- gałka muszkatałowa
- sól morska
- świezozmielony pieprz
- oliwa z oliwek
dodatkowo
- natka pietruszki
- prażone orzechy (u mnie laskowe i włoskie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Pietruszki obrać i pokroić w grube plastry. W garnuszku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy ziele angielskie, całe gałązki tymianku, liść laurowy oraz pieprz. Smażymy chwilę, aż przyprawy uwolnią aromat i wrzucamy do nich pokrojoną pietruszkę.
- Smażymy kilka minut. Gdy pietruszka zrobi się lekko złota, dorzucamy do niej obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki gruszkę. Smażymy chwilę.
- Całość zalewamy wodą, tak aby woda jedynie przykryła warzywa. Gotujemy około 20-25 minut aż pietruszka będzie miękka.
- Wyciągamy tymianek, liść laurowy oraz ziele i pieprz. Całość blendujemy na gładką masę. Dolewamy mleka lub jogurtu aby nadać zupie bardziej kremową i aksamitną konsystencję.
- Na koniec doprawiamy zupę imbirem, gałką muszkatałową, solą oraz pieprzem.
- Podajemy z posiekaną natką pietruszki i prażonymi orzechami lub chrupiącymi grzankami.
Smacznego!
Wygląda cudownie, aż chce się spróbować,
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam :) ale zostałam zachęcona, a myślałam, że nazwa to tylko ściema :)
pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://passionatanyprice.blogspot.com/
polecam, jest pyszna :)
Usuńdziękuję za zaproszenie, na pewno zajrzę :)