Cottage pie ze szpinakiem

Cottage pie to bardzo popularna zapiekanka składająca się z dwóch warstw: mięsnej potrawki oraz przykrywającego ją kremowego puree. Smakuje naprawdę fantastycznie. Ja postanowiłam zrobić ją w ciut zdrowszej wersji i do jej wykonania użyłam chudego mięsa z indyka oraz dodałam dodatkową szpinakową warstwę. Zapiekanka ze stołu zniknęła w mgnieniu oka, co chyba jest jej najlepszą recenzją :)


SKŁADNIKI (4 porcje)

warstwa mięsna


  • 300g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku (można więcej)
  • pieprz
  • sól


warstwa szpinakowa


  • 400g szpinaku mrożonego w liściach lub świeżego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól


warstwa ziemniaczana


  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 50g sera grana padano lub parmezanu ( można pominąć)
  • gałka muszkatałowa
  • pieprz 
  • sól


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Czosnek i cebulke pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekane warzywa. Po 2-3 minutach dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż mięso zmieni kolor.
  2. W między czasie sparzyć pomidora i obrać go ze skórki. Następnie pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Dusić kilka minut. Doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
  3. Świeży, opłukany szpinak ( jeśli używamy mrożonego, wcześniej należy go rozmrozić i odlać wodę) wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy chwilę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Ziemniaki należy obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki się ugotują odlewamy wodę.
  5. Do ziemniaków dodajemy mleko, masło, gałkę muszkatałową, sól pieprz oraz połowę sera. Całość ubijamy lub blendujemy na gładkie puree.  
  6. W kokilkach do zapiekania układamy kolejno: warstwę mięsną, warstwę szpinakową i na końcu ziemniaczane puree. Całość posypujemy z wierzchu resztą sera i opcjonalnie odrobiną majeranku.
  7. Napełnione kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 min. 

Smacznego!




This entry was posted on 3 sty 2015 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...