Nieco egzotyczne połączenie, ale za to jakie smaczne! Delikatna biała ryba, słodkie mango, aksamitne bataty i czarny ryż, a to wszystko skąpane w sosie curry na bazie mleka kokosowego. Pycha!
SKŁADNIKI (4 porcje)
- 2 polędwiczki z dorsza
- 1 szklanka czarnego ryżu (przed ugotowaniem)
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 duży batat
- 1 dojrzałe mango
- 1 cebula
- 1/2 papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka żółtej pasty curry
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżeczka kuminu
- 3 liście limonki caffir
- pieprz
- sól
- świeża kolendra
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Batata dokładnie myjemy (nie obieramy). Kroimy w grubą kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok. 20 min). Odcedzamy.
- Szklankę ryżu zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy do miękkości (ok. 20-25 min).
- Dorsza kroimy w gruba kostkę i oprószamy solą, pieprzem, kuminem oraz curry. Odstawiamy na 20 minut.
- Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę, czosnek, imbir oraz chilli. Dodajemy liście limonki caffir i zalewamy mlekiem kokosowym wymieszanym z pastą curry oraz sosem sojowym. Doprowadzamy do wrzenia.
- W między czasie obieramy mango i kroimy w kostkę lub paski. Gdy sos zacznie się gotować wrzucamy do niego kawałki dorsza oraz mango. Ryba ugotowana w takim sosie będzie bardzo delikatna i aromatyczna.
- Na koniec wrzucamy na patelnię ryż oraz bataty.
- Gotowe danie podawać w miseczkach lub na głębokim talerzu, posypane posiekaną, świeżą kolendrą.
Smacznego!
cudowny przepis, musimy wypróbować
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Amanda&Hubert
polecam :)
Usuńdziękuję za zparoszenie, na pewno zajrzę :)