Zapiekane jajka z kurkami i czosnkiem niedźwiedzim.

Szybkie, proste i smaczne, a do tego efektowne śniadanie. Tak, to możliwe :) Wystarczy nagrzać piekarnik, zblanszować kurki, napełnić kokilki i do piekarnika. A po niecałych 10 minutach już można zajadać pyszne śniadanie :)




SKŁADNIKI ( 2 porcje)

2 jajka
8-10 niedużych kurek
1/2 niedużej szalotki lub cebulki cukrowej
2 łyżki śmietany
1 łyżka tartej mozarelli/ parmezanu/ grana padano
czosnek niedźwiedzi ( jesli nie mamy można użyć innych ziół świeżych lub suszonych np. tymianku, estragonu)
sól
pieprz ( u mnie przyprawa 7 smaków pieprzu z suszoną mandarynką)

dodatkowo

pieczywo pełnoziarniste
pomidor
świeża bazylia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Kurki dokładnie oczyścić. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić kurki z cebulką. Trzymać na patelni do momentu aż woda puszczona przez kurki odparuje. Doprawić solą i pieprzem.

2. Kurki wymiesząć ze śmietaną i czosnkiem niedźwiedzim. Ułożyć w kokilkach.

3. Na wierzchu każdej kokilki wbić jajko i posypać tartą mozarellą lub parmezanem oraz czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem.

4. Zapiekać 6-10 min w 200 stopniach. Najlepije smakują kiedy białko jest ścięte, a żółtko jeszcze płynne. Żeby uzyskać taki efekt trzeba wyczuć swój piekarnik, ja piekłam 8 min.

5. Pełnoziarnistą bułkę pokroić w cieniutkie plasterki, lekko podpiec i ułożyć na niej pomidory pokrojone w kostkę i posypać świeżą bazylią.

Smacznego!





This entry was posted on 22 sie 2014 and is filed under ,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

One Response to “Zapiekane jajka z kurkami i czosnkiem niedźwiedzim.”

  1. świetny post :)

    Pozdrawiam

    ____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...