Krem z cukinii z dodatkiem sera gorgonzola i mięty.

Bardzo lubię tradycyjne zupy, moja mama bardzo często je gotowała i wciąż gotuje. Może dlatego, że ich smak jest dla mnie ideałem nigdy nie próbowałam ich robić sama. Po prostu domowa polska zupa = obiad u mamy :) W związku z tym znalazłam swoją własną zupową "dziąłkę" - zupy kremy. Czasami zdarza mi się zrobić tradycyjną zupę, ale dzieje się tak naprawdę rzadko. :) Ostatnio przyszła pora na cukinię, która jest bardzo wdzięcznym warzywem na zupę. Jest delikatna, kremowa i pasuje do niej naprawde wiele dodatków. Tym razem zdecydowałam się na ser pleśniowy, świeże pomidory i miętę, która stanowi fantastyczny orzeźwiający akcent.


SKŁADNIKI

2 cukinie
2 ziemniaki
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście limonki kaffir ( można pominąć)
10 listków świeżej mięty
100 g sera gorgonzola / lazur
300g jogurtu naturalnego gęstego
sól
pieprz
suszona bazylia

dodatkowo

świeże pomidory
groszek ptysiowy/grzanki/ płatki migdałów
oliwa truflowa


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Cukinie obrać i pokroić w niedużą kostkę. Z ziemniakami zrobić to samo.

2. Cebulę i czosnek obrać, a następnie drobno posiekać. 

3. W rondelku rozgrzać dwie łyżki oliwy, podsmażyć przez 2 min cebulkę i czosnek wraz ze szczyptą soli. Następnie dodać cukinie i ziemniaki. Podsmażyć 5 min i zalać dwoma szklankami wody ( tak aby przykryć wszystkie warzywa). Dodać liście laurowe oraz limonkki kaffir i mięty. 

4. Gotować do momentu aż cukinia i ziemniaki będą miękkie. Wyjąć z zupy liście laurowe oraz limonki kaffir i ziana ziela angielskiego.

5. Dodać ser gorgonzola i poczekać aż się całkowicie rozpuści.

5. Całość zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać jogurt naturalny ( wcześniej jogurt należy zahartować dodająć do  niego 2-3 łyżki zupy, wtedy mamy pewność że po dodaniu do zupy jogurt się nie zważy).

6. Doprawić solą i pieprzem oraz bazylią do smaku. 

7. Pomidory sparzyć obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę.

8. Nałożyć zupę do miseczki, udekorować pomidorami, groszkiem ptysiowym/ grzankami i świeżymi ziołami. Na koniec delikatnie skropić oliwą truflową.

Smacznego!


Dieta Śródziemnomorska

This entry was posted on 23 sie 2014 and is filed under ,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Krem z cukinii z dodatkiem sera gorgonzola i mięty.”

  1. Pięknie wygląda ten kremik ... :) Bardzo apetyczny ...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do zrobienia :)

      Usuń
  2. Świetny wpis! :)

    Pozdrawiam

    _____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...