Bardzo lubię tradycyjne zupy, moja mama bardzo często je gotowała i wciąż gotuje. Może dlatego, że ich smak jest dla mnie ideałem nigdy nie próbowałam ich robić sama. Po prostu domowa polska zupa = obiad u mamy :) W związku z tym znalazłam swoją własną zupową "dziąłkę" - zupy kremy. Czasami zdarza mi się zrobić tradycyjną zupę, ale dzieje się tak naprawdę rzadko. :) Ostatnio przyszła pora na cukinię, która jest bardzo wdzięcznym warzywem na zupę. Jest delikatna, kremowa i pasuje do niej naprawde wiele dodatków. Tym razem zdecydowałam się na ser pleśniowy, świeże pomidory i miętę, która stanowi fantastyczny orzeźwiający akcent.
SKŁADNIKI
2 cukinie
2 ziemniaki
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście limonki kaffir ( można pominąć)
10 listków świeżej mięty
100 g sera gorgonzola / lazur
300g jogurtu naturalnego gęstego
sól
pieprz
suszona bazylia
dodatkowo
świeże pomidory
groszek ptysiowy/grzanki/ płatki migdałów
oliwa truflowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Cukinie obrać i pokroić w niedużą kostkę. Z ziemniakami zrobić to samo.
2. Cebulę i czosnek obrać, a następnie drobno posiekać.
3. W rondelku rozgrzać dwie łyżki oliwy, podsmażyć przez 2 min cebulkę i czosnek wraz ze szczyptą soli. Następnie dodać cukinie i ziemniaki. Podsmażyć 5 min i zalać dwoma szklankami wody ( tak aby przykryć wszystkie warzywa). Dodać liście laurowe oraz limonkki kaffir i mięty.
4. Gotować do momentu aż cukinia i ziemniaki będą miękkie. Wyjąć z zupy liście laurowe oraz limonki kaffir i ziana ziela angielskiego.
5. Dodać ser gorgonzola i poczekać aż się całkowicie rozpuści.
5. Całość zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać jogurt naturalny ( wcześniej jogurt należy zahartować dodająć do niego 2-3 łyżki zupy, wtedy mamy pewność że po dodaniu do zupy jogurt się nie zważy).
6. Doprawić solą i pieprzem oraz bazylią do smaku.
7. Pomidory sparzyć obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę.
8. Nałożyć zupę do miseczki, udekorować pomidorami, groszkiem ptysiowym/ grzankami i świeżymi ziołami. Na koniec delikatnie skropić oliwą truflową.
Smacznego!
Pięknie wygląda ten kremik ... :) Bardzo apetyczny ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziękuję i zachęcam do zrobienia :)
Usuń