Dziś mam dla Was wspaniałą propozycję na lunch lub kolację. Pieczona figa nadziana ricottą, otoczona wianuszkiem z szynki dojrzewającej wygląda i smakuje genialnie. Mięciutki owoc, kremowy serek - całość po prostu rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie :)
SKŁADNIKI ( 4 porcje)
4 świeże figi
4 platerki prosciutto
4 łyżki ricotty
4 gałązki tymianku
4 łyżeczki miodu
świeżozmielony pieprz
krem/ ocet balsamiczny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Figi umyć i naciąć delikatnie od góry na krzyż.
2. Do środka figi włożyć łyżkę ricotty, gałązkę tymianku i opleść plasterkiem prosciutto. Na konic polać łyżeczką miodu i posypać świeżozmielonym pieprzem.
3. Figi ułożyc na blaszcze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.
4. Upieczone figi polać kremem balsamicznym i podawać z ulubioną sałątą oraz grzankami.
Smacznego!