Pieczona figa z ricottą.

Dziś mam dla Was wspaniałą propozycję na lunch lub kolację. Pieczona figa nadziana ricottą, otoczona wianuszkiem z szynki dojrzewającej wygląda i smakuje genialnie. Mięciutki owoc, kremowy serek - całość po prostu rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie :)


SKŁADNIKI ( 4 porcje)

4 świeże figi
4 platerki prosciutto
4 łyżki ricotty
4 gałązki tymianku
4 łyżeczki miodu
świeżozmielony pieprz
krem/ ocet balsamiczny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Figi umyć i naciąć delikatnie od góry na krzyż.

2. Do środka figi włożyć łyżkę ricotty, gałązkę tymianku i opleść plasterkiem prosciutto. Na konic polać łyżeczką miodu i posypać świeżozmielonym pieprzem.

3. Figi ułożyc na blaszcze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.

4. Upieczone figi polać kremem balsamicznym i podawać z ulubioną sałątą oraz grzankami.

Smacznego!




This entry was posted on 26 sie 2014 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...