Ostatnio trafiłam tutaj na rewelacyjny przepis na kruche ciasto z budyniem i morelami. Z racji tego, że moreli akurat nie miałam, a w ręce wpadła mi siatka cudownie kwaśnych jabłek, powstała waniliowa tarta jabłkowa. Ciasto jest idealnie kruche, budyń nadaje słodyczy, a owoce są mięciutkie i cudownie pachną cynamonem. Zapach i smak tarty jest tak kuszący, że ostała się na talerzu zaledwie przez kilka minut ;)
SKŁADNIKI
- 250g mąki krupczatki ( ja użyłam pół na pół ze zwykłą pszenną)
- 125g masła
- 60g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka lodowatej wody
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
doatkowo
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe ( jeśli są bez cukru należy dosłodzić wedle uzania)
- 600 ml mleka
- 4-5 kwaśnych jabłek
- cynamon
- brązowy cukier
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia należy przesiać i dokładnie wymieszać.
- Dobrze schłodzone masło przesiekać albo zetrzeć na tarce. Połączyć z sypkimi składnikami tworząc grubą kruszonkę.
- Dodać śmietanę, wodę i żółtko. Szybko zagnieść i schłodzić w lodówce lub zamrażarce.
- W tym czasie przygotować budynie zmniejszając ilość mleka do 600 ml.
- Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce.
- Spód tarty wykleić ciastem (najłatwiej pokroić ciasto w plasterki i wykleić nimi spód tarty). Nakłuć gęsto widelcem i piec przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ( Moja forma ma wyjmowane dno, dzięki czemu nie muszę smarować blachy, bo ciasto ładnie odchodzi. Jeśli boicie się, że ciasto nie odejdzie, można dla bezpieczeństwa wyłożyć formę papierem do pieczenia).
- Na podpieczony spód wylewamy budyń ( może być jeszcze ciepły) i układamy gęsto jabłka. Posypujemy całość cynamonem i brązowym cukrem. Jeśli zostało nam jescze ciasto, można pokruszyć je na wierzchu ciasta. Tak przygotowaną tartę pieczemy jescze 30 min.
- Po upieczeniu wystudzić ciasto, można posypać cukrem pudrem.
Z jabłkami wygląda fantastycznie. Jak będę piekła tartę - już wiem, jaka będzie. Pozdrawiam serdecznie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i jeszcze raz za przepis :) Mam jeszcze kilka pomysłów na wykorzystanie go z drobnymi modyfikacjami :)
Usuń