Domowa masa truflowa, świeże maliny i wafle - to po prostu musi być pyszne! :) Jakiś czas temu trafiłam tutaj na genialny przepis, który na stałe wpisał się na moją listę domowych słodkości. Jasna masa jest bardzo słodka i kremowa, ciemna za to jest wytrawna i mocno kakaowa. Dla podbicia smaku czekolady dodałam do niej odrobinę kawy. Całość ze świeżymi, lekko kwaskowymi malinami stanowi wspaniały deser. Polecam!
SKŁADNIKI
masa z białą czekoladą
150g serka mascarpone
100g białej czekolady
3 łyżek wódki lub białego rumu
1 łyżka mleka w proszku ( opcjonalnie, jeśli masa będzie zbyt rzadka)
masa z gorzką czekoladą
150g serka mascarpone
150g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki wódki lub rumu
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w łyżce gorącej wody
dodatkowo
1 duży wafel lub kilka sztuk mniejszych
świeże maliny, jagody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Białą i gorzką czekoladę ( każdą oddzielnie) roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
2. Składniki na obra kremy (poza czekoladą) umieścić w dwóch miseczkach. W każdej z miseczek zmiksować składniki na jednolitą masę. Powoli dodawać czekolady. Wciąż miksować aż do uzyskania gładkich kremów.
3. Wstawić oba kremy do lodówki na 5-10 min.
4. Na waflu rozsmarować ciemny krem na grubość ok. 1,5 cm. Odstawić do lodówki na 5-10 min.
5. Na ciemnym kremie rozsmarować biały. Wcisnąć w niego delikatnie maliny i jagody i wstawić do lodówki.
6. Gdy obie masy stężeją, pokroic w mniejsze kawałki i podawać od razu.
Smacznego!
Piękny deser :) Cieszę się, że skorzystałaś z mojego pomysłu. Uwielbiam te masy i wykorzystuję je na przeróżne sposoby. Pozdrawiam, Monika z http://sio-smutki.blogspot.com
OdpowiedzUsuńNa pewno do nich wrócę nie raz, nawet już mam na nie kilka pomysłów :) Jeszcze raz dziękuję za przepis :)
UsuńCzęsto najprościej oznacza - najsmaczniej:)
OdpowiedzUsuńW prostocie twki siła :)
Usuń