Sałatka z grillowaną brzoskwinią.

Latem, w takie upały sałatki są rewelacyjną alternatywą dla ciepłego obiadu, którego przy takich temperaturach jak teraz, po prostu nie da się zjeść. Bardzo lubię owocowe akcenty w sałatkach, często dodaję do nich mango, ananasa, jabłka czy truskawki. Tym razem wybrałam brzoskwinie, ale myślę że mango też świetnie by tutaj pasowało. Dzięki dodatkowi orzechów i sera sałatka jest sycąca i świetnie zaspokaja głód. Będzie doskonała jako lunch w pracy. 



SKŁADNIKI

1 głowka sałaty rzymskiej
1 opakowanie szynki parmeńskiej
1 kula mozarelli
garść orzechów nerkowcka
2 brzowskwinie
szcypta chilli
1 mała czerwona cebula
brązowy cukiem
ocet ryżowy

dressing

oliwa z oliwek 4-5 łyżek
sok z 1/2 cytryny
musztarda francuska 1 łyżeczka
miód 1 łyżeczka


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Brzoskwinie dokładnie umyć i pokroić w plasterki o brubości ok. 0,5 cm. Delikatnie oprószyć chilli i brązowym cukrem. Zapiekać w piekarniku z opcją griila, grillu elektrycznym lub tradycyjnym do momentu aż brzoskwinie się zarumienią i puszczą sok.

2. Czerwoną cebulę porkoić w cienkie piórka zalać 2-3 łyżkami octu ryżowego i zasypać łyżeczką cukru. Odsawić cebulę na 15- 20 min.

3. Orzechy nerkowca delikatnie podprażyć na suchej patelni.

4. Szynkę i mozarelle porwać lub pokroić na mniejsze kawałki.

5. Sałatę rzymską pokroić lub porwać.

6. Wszystkie składniki dressingu umieścić w małym słoiczku i potrząsać aż do połączenia składników.

7. Na talerzu ułożyć sałatę. Na sałacie układać : brzoskwinię, mozarellę, szynkę, cebulę i posypać orzechami nerkowca. Na końcu skropić dressingiem.

Smacznego!



Sałatka zamiast kanapki! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

This entry was posted on 5 sie 2014 and is filed under ,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...