Przepyszne śliwkowo- morelowe muffiny na jogurcie naturalnym

Muffinki doskonałe. Mięciutkie, aromatyczne, pełne owoców. Ciężko zachować umiar przy ich jedzeniu:) Razem z jagodowymi i czakoladowymi te zdecydowanie należą do moich ulubionych. 

SKŁADNIKI


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej ( można użyć tylko mąki pszennej)
  • 2 jajka
  • pół szklanki ( można więcej) cukru demerara
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • 300g jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 morele
  • 3 śliwki
  • cukier puder


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. W jednej miseczce wymieszać wszystkie sypkie składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę.
  2. W drugiej miseczce roztrzepać jajka, dodać olej, oraz jogurt.
  3. Morele i śliwki umyć i pokroić w sporą kostkę.
  4. Połączyć składniki suche z mokrymi za pomocą łyżki lub szpatułki ( nie miksować!). Mogą pozostać nieduże grudki.
  5. Na koniec dodać pokrojone owoce i delikatnie wymieszać.
  6. Nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec ok 25 min w 170 stopniach.
  7. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



This entry was posted on 24 sie 2014 and is filed under ,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...