Kolejna propozycja podania makaronowych muszli, tym razem już nieco jesienna, bo z dodatkiem dyni i grzybów. Nadzienie dzięki dodatkowi ricotty jest kremowe i delikatne, a śmietanowo- winny sos kurkowy ma w sobie dużo pieprzu, dzięki czemu smaki się równoważą i idealnie uzupełniają tworząc wspaniałe danie.
SKŁADNIKI ( 20 sztuk)
20 makaronowych muszli
500g dyni ( przed obraniem)
250g ricotty
100 ml śmietanki 18%
4 gałązki świeżego tymianku
1 ząbek czosnku
4 szalotki
4 łyżki parmezanu
gałka muszkatałowa
biały pieprz
sól
sos
600g kurek
2 szalotki
2 ząbki czosnku
250 ml śmietanki 18%
50 ml białego wina
pieprz
sól
dodatkowo
200g sera cheddar
pół pęczka natki pietruszki
SPOSÓB PRYZGOTOWANIA
1. Dynie obrać i usunąć pestki. Pokroić w niedużą kostkę. Szalotki i czosnek drobno posiekać.
2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Dodać czosnek i dynię i dusić kilka minut, do momentu aż dynia zmięknie, ale wciąż będzie zachowywała kształt. Wrzucić gałązki tymianku, wlać smietankę i dalej dusić.
3. Dodać ricottę, oraz doprawić całość do smaku solą, gałką muszkatałową i białym pieprzem. Powinniśmy uzyskać zwarte nadzienie do naszych muszli.
4. Muszle obgotować w osolonej wodzie ok. 8-10 minut, aby były al dente.
5. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić posiekaną drobn cebulkę oraz czosnek. Dodać dobrze oczyszczone kurki i dusić do momentu aż z patelni odparuje woda puszczona przez kurki.
6. Dodać wino oraz śmietankę. Dusić kilka minut ( sos powinien być dość rzadki, ponieważ w czasie pieczenia zgęstnieje). Na koniec sos doprawić solą i pieprzem ( dałam dość sporo pieprzu, aby sos był pikantny, gdyż nadzienie jest dość delikatne).
7. Dyniowym farszem nadziewać muszle i ukłądać je w naczyniu żaroodpornym. Na koniec zalać całość sosem kurkowym i posypać startym cheddarem.
8. Piec około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
9. Upieczone muszle posypać posiekaną natką pietruszki i od razu podawać.
Smacznego!