Conchiglioni z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozarellą.

Conchiglioni czyli makaron w kształcie dużych muszli jest wręczo stworzony do wariacji w kuchni :) Można z niego wyczarować pyszne i efektowne dania. Uwielbiam nadziewać go przeróżnymi pysznościami ( kurczak, dynia, sery, mięso mielone, bakłażan, kurki i wiele wiele innych), a później zapiekać w jeszcze pyszniejszych sosach. Dziś przedstawiam wersję z kurczakiem, szuszonymi pomidorami i mozarellą z aromatycznym pomidorowym sosem. Śmiało możecie zaserwować takie danie gościom, będą zachwyceni zarówno smakiem jak i wyglądem potrawy :)


SKŁADNIKI ( 20 muszli)

20 dużych makaronowych muszli ( conchiglioni)
1 podwójna pierś z kurczaka
10 suszonych pomidorów + dwie łyżki oliwy z pomidorów
1 duża kula mozarelli ( najlepiej bez zalewy)
250 passaty pomidorowej
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
3 gałązki świeżego tymianku
1 łyżeczka suszonej bazyli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octy balsamicznego
świeża bazylia
pieprz
sól


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Kurczaka umyś osuszyć i pokroić w dość drobną kostkę ( o boku 1 cm). Doprawić solą, pieprzem i olejem z pomidorów. Odstawić na 10 min.

2. Muszle obgotować w osolonej wodzie ok 8-10 min, tak aby były al dente. Odcedzić.

3. Pomidory pokroić w kostkę. 

4. W rondelku podgrzać passatę z tymiankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cukrem, octem balsamicznym. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty dodać do niego łyżkę wody z gotowania makaronu, ponieważ w trakcie zapiekania sos mocno zgęstnieje, a makaron wchłonie wodę i zmięknie.

5. Kurczaka usmażyć ( nie trzeba dodawać oleju, bo jest w marynacie). W środku powinien być mocno różowy, tak by w trakcie pieczenia się nie wysuszył ( 3-5 min powinno wystarczyć).

6. Muszle nadziewać kurczakiem wymieszanym z pomidorami. Najlepiej robić to przy pomocy łyżeczki od herbaty. Nadziane muszle układać w naczyniu żaroodpornym.

7. Na koniec muszle zalać sosem pomidorowym. Na wierzchu ułożyć porwaną na kawałki mozarellę. Zapiekać ok. 12-15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

8. Po wyjęciu z piekarnika posypać listkami świeżej bazylii i od razu podawać.

Smacznego!



Pora na pomidora! Dieta Śródziemnomorska

This entry was posted on 25 sie 2014 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Conchiglioni z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozarellą.”

  1. Bardzo ciekawy przepis. Dziękuję za dodanie go do akcji pomidorowej. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne :) Jedno z moich ulubionych dań!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...