A u mnie znowu truskawki! Bo jak tu ich nie kochać, tym bardziej że sezon w pełni :) Tym razem w wersji wytrawnej w towarzystwie świeżych ziół, charakternej fety oraz pikantnego chorrizo. Do tego trochę zielonej sałaty i dla przełamania truskawkowej słodyczy odrobina kremu balsamicznego.
Wszystko razem na chrupiącej bagietce smakuje po prostu
RE-WE-LA-CYJ-NIE :)
SKŁADNIKI ( 2 zapiekanki)
1 mała bagietka pełnoziarnista ( może być również zwykła)
kilka truskawek
kilka pomidorków koktajlowych
dwa plasterki fety
4 plasterki chorizo
dwie gałązki świeżego tymianku
łyżeczka czarnego sezamu (opcjonalnie)
dwie łyżki tartej mozarelli ( opcjonalnie, nie można jej zastąpić zółtym serem bo zepsuje smak)
1/3 papryczki chilli (opcjonalnie)
1 łyżeczka orzesków pinii ( opcjonalnie)
dodatkowo:
oliwa z oliwek
1-2 truskawki
1-2 pomidorki koktajlowe
garść ulubionej sałaty ( lodowa, raddicho, rukola, roszponka)
kilka listków świeżej mięty
kilka listków świeżej bazylii
krem balsamiczny
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Truskawki pozbawić szypułek, umyć i pokroić w kostkę. Pomidorki umyć i pokroić w kostkę. Tymianek posiekać i dodać do truskawek oraz pomidorków.
2. Fetę pokruszyć i dodać do reszty składników. (Jeśli decydujemy się na dodanie sezamu, orzeszków, mozarelli oraz papryczki chilli to robimy to w tym momencie.) Całość wymieszać.
3. Bagietkę przekroić wzdłuż i skropić oliwą. Ułożyć przygotowaną masę, a na niej plasterki chorizo.
4. Zapiekać około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.
5. Na ciepłych zapiekankach ułożyć sałatę, pokrojone w cieniutkie plasterki pomidorki oraz truskawki. Na koniec posypać świeżymi listkami mięty i bazylii oraz polać kremem balsamicznym. Podawać od razu.
Smacznego!
wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie na przepis na pyszną sałatkę z arbuzem.
http://iamemilia.blogspot.com/2014/06/saatka-z-arbuzem.html
Truskawki już mi się przejadły, teraz czekam na śliwki :)
OdpowiedzUsuńMi truskawki chyba nigdy się nie znudzą :) Śliwki też uwielbiam, zwłaszcza dojrzałe węgierki :)
Usuń