Białych szparagów ciąg dalszy, czyli czas na zupę krem :) Lekką, ale z mocnymi akcentami kardamonu i gałki muszkatołowej oraz aromatem liści limonki kaffir. Całość dopełnia nietuzinkowy smak oliwy truflowej. Po prostu eksplozja smaków!
SKŁADNIKI (3-4 porcje)
- 10 białych szparagów
- 2 nieduże ziemniaki
- 1 pietruszka
- 5 cm kawałek korzenia selera
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka + do spienienia
- 4 liście limonki kaffir
- 4 ziarna zielonego kardamonu
- 1 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz
- 1 łyżeczka oliwy truflowej
dodatkowo:
- groszek ptysiowy
- listek świeżej bazylii
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Warzywa umyć, obrać i pokroić w nieduże kawałki. ( im mniejsze, tym szybciej się ugotują)
- W garnku zagotować dwie szklanki wody z solą, cukrem, liśćmi limonki, oraz kardamonem. Do gotującej wody wrzucić warzywa i gotować 15 minut pod przykryciem.
- Odlać bulion tak, by zostało go tylko tyle aby zakrywał warzywa. Wyłowić liście limonki oraz kardamon. Zmiksować na gładką masę.
- Dodać kubeczek jogurtu naturalnego. Doprawić gałką muszkatołową, białym pieprzem oraz oliwą truflową. Zmiksować ponownie. Jeśli krem jest zbyt gęsty rozcieńczyć mlekiem.
- Mleko spienić przy pomocy spieniacza, tak jak do kawy.
- Krem przełożyć do miseczek, udekorować łyżką pianki oraz groszkiem ptysiowym i bazylią.
Smacznego!
mniamm
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie na nowa notkę,
tym razem będzie to instagram z maja
http://iamemilia.blogspot.com/2014/06/instagram-maj.html