Urocze babeczki z dodatkiem soku i skórki z cytryny, niesamowicie wilgotne i aromatyczne. Długo pozostaja świeże. A domowy syrop cytrynowy, którym babeczki są nasączone sprawia, że ich aromat roznosi sie po całej kuchni :) Ciasto można upiec również w keksówce lub formie na babkę.
SKŁADNIKI (12 dużych babeczek lub nieduża keksówka)
- 200g masła
- 180 g śmietany 12 lub 18%
- 4 jajka
- 1 i 1/3 szklanki brązowego cukru ( można użyć białego)
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego ewentualnie łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej ( można 1/2 zastąpić mąką tortową)
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok z jednej cytryny
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- bułka tarta + masło do wysmarowania foremek
na syrop:
- 3 łyżki cukru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
dodatkowo:
- płatki migdałowe
- listki świeżej mięty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę, masło oraz cukier utrzeć mikserem na puszystą masę.
- Masę dalej miksować i dodawać po jednym jajku ( Nie można dodać wszystkich naraz, bo ciasto się nie uda!)
- Cytrynę dokładnie wyszorować i otrzeć z niej skórkę. Dodać do ciasta. Wycisnąć sok z cytryny i również dodać do ciasta.
- Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia dodać sól i zmiksować z pozostałą masą.
- Foremki wysmarować masłem oraz wsypać bułką tartą. Rozłozyć masę do wysokośc 3/4 foremek, ponieważ ciasto urośnie.
- Pieć około 15-20 min ( jeżeli pieczemy w dużej formir to ok. 1 -1h 15 min) w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka.
- Cukier wraz z sokiem cytryny podgrzać, aż do całkowitego rozpuszcenia cukru i uzyskania syropu.
- Jeszce ciepłe babeczki nasączyć syropem.
- Udekorować migdałami i miętą. Podawać na ciepło np. z gałką sorbetu cytrynowego lub lodów śmietankowych. Doskonale smakują również po wystygnięciu z filiżanką herbaty.
Smacznego!
rewelacja, zjadłbym takie z chęcią:)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam, są bardzo proste w przygotowaniu :)
Usuń