Babeczki podwójnie cytrynowe z migdałami i miętą

Urocze babeczki z dodatkiem soku i skórki z cytryny, niesamowicie wilgotne i aromatyczne. Długo pozostaja świeże. A domowy syrop cytrynowy, którym babeczki są nasączone sprawia, że ich aromat roznosi sie po całej kuchni :) Ciasto można upiec również w keksówce lub formie na babkę.



SKŁADNIKI (12 dużych babeczek lub nieduża keksówka)


  • 200g masła
  • 180 g śmietany 12 lub 18%
  • 4 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki brązowego cukru ( można użyć białego)
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego ewentualnie łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej ( można 1/2 zastąpić mąką tortową)
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • bułka tarta + masło do wysmarowania foremek

na syrop:


  • 3 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

dodatkowo:


  • płatki migdałowe
  • listki świeżej mięty


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę, masło oraz cukier utrzeć mikserem na puszystą masę.
  2. Masę dalej miksować i dodawać po jednym jajku ( Nie można dodać wszystkich naraz, bo ciasto się nie uda!)
  3. Cytrynę dokładnie wyszorować i otrzeć z niej skórkę. Dodać do ciasta. Wycisnąć sok z cytryny i również dodać do ciasta.
  4. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia dodać sól i zmiksować z pozostałą masą.
  5. Foremki wysmarować masłem oraz wsypać bułką tartą. Rozłozyć masę do wysokośc 3/4 foremek, ponieważ ciasto urośnie.
  6. Pieć około 15-20 min ( jeżeli pieczemy w dużej formir to ok. 1 -1h 15 min) w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka.
  7. Cukier wraz z sokiem cytryny podgrzać, aż do całkowitego rozpuszcenia cukru i uzyskania syropu.
  8. Jeszce ciepłe babeczki nasączyć syropem.
  9. Udekorować migdałami i miętą. Podawać na ciepło np. z gałką sorbetu cytrynowego lub lodów śmietankowych. Doskonale smakują również po wystygnięciu z filiżanką herbaty.
Smacznego!






This entry was posted on 20 cze 2014 and is filed under ,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Babeczki podwójnie cytrynowe z migdałami i miętą”

  1. ciekawie wygląda

    Zapraszam serdecznie na nową notke, gdzie możecie zobaczyć
    przepis na kreta.
    http://iamemilia.blogspot.com/2014/06/przepis-na-kreta.html

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja, zjadłbym takie z chęcią:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam, są bardzo proste w przygotowaniu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...