Dziś mam propozycję na bardzo zielony i niezwykle smaczny obiad inspirowany kuchnią indyjską. Dużo zielonych warzyw, delikatnego mięsa z kurczaka i mleka kokosowego, który doskonale równoważy ostrość zielonej pasty curry. Polecam szczególnie teraz, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw sezonowych. Jest naprawdę pyszne :)
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 garści słodkiego groszku
- pęczek zielonych szparagów
- 1/2 cukinii
- puszka mleka kokosowego light lub zwykłego
- 1-2 łyżki zielonej pasty curry ( w zależności od preferowanego stopnia ostrości)
- 1 zielona papryczka chilli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- olej kokosowy
marynata do kurczaka
- sos sojowy
- 1 łyżeczka przyprawy shoarma ( lub innej ulubionej przyprawy)
ryż
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soli
do ugotowania groszku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w 2 łyżkach sosu sojowego i przyprawie shoarma. Odstawić na 15-20 min.
- W garnku rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić ryż i chwilę smażyć, aż się lekko zeszkli. Zalać dwoma łyżkami wody. Dodać kurkumę i sól. Gotować, aż ryż wchłonie wodę, będzie miękki i żółty od kurkumy - ok 15 -20 min. ( Można użyć również ryżu z torebki i ugotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu z dodatkiem łyżeczki kurkumy)
- W drugim garnku zagotować wodę z sokiem cytryny solą i cukrem. Wrzucić groszek i gotować kilka minut, aż będzie al dente (5-8 min). Odcedzić.
- W tym czasie na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Wrzucić kurczaka i smażyć 2-3 minuty. Dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek pokrojony w plasterki. Następnie dodać pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodać cukinię pokrojoną w półtalarki. Smażyć 2-3 minuty.
- Dodać szparagi pokrojone w mniejsze kawałki. (Wcześniej pozbyć się zdrewniałych końcówek). Smażyć 2-3 min. Dodać ugotowany al dente groszek.
- Całość zalać mlekiem kokosowym i dodać zielonej pasty curry wedle uznania. Doprowadzić do zagotowania. Dodać soli do smaku.
- Na talerz wyłożyć ryż jaśminowy, a obok duuużą porcję curry :)
Smacznego!
Zaczerpnę inspiracje od Ciebie do stworzenia takiego dania, tylko w wersji wegańskiej :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie równie pyszne :) Dużo aromatu daje mieszanka przypraw shoarma, więc na pewno warto ją dodać do samego sosu lub innej przyprawy o podobnym charakterze.
Usuńmniamm
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie na stylizacje.
http://iamemilia.blogspot.com/2014/06/w-pelikany.html