Zielone Curry ze szparagami i cukrowym groszkiem podane z jaśminowym ryżem

Dziś mam propozycję na bardzo zielony i niezwykle smaczny obiad inspirowany kuchnią indyjską. Dużo zielonych warzyw, delikatnego mięsa z kurczaka i mleka kokosowego, który doskonale równoważy ostrość zielonej pasty curry. Polecam szczególnie teraz, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw sezonowych. Jest naprawdę pyszne :)


SKŁADNIKI


  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 garści słodkiego groszku
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 cukinii
  • puszka mleka kokosowego light lub zwykłego
  • 1-2 łyżki zielonej pasty curry ( w zależności od preferowanego stopnia ostrości)
  • 1 zielona papryczka chilli 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • olej kokosowy

marynata do kurczaka


  • sos sojowy
  • 1 łyżeczka przyprawy shoarma ( lub innej ulubionej przyprawy)

ryż


  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli

do ugotowania groszku


  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Kurczaka pokroić w kostkę i  zamarynować w 2 łyżkach sosu sojowego i przyprawie shoarma. Odstawić na 15-20 min.
  2. W garnku rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić ryż i chwilę smażyć, aż się lekko zeszkli. Zalać dwoma łyżkami wody. Dodać kurkumę i sól. Gotować, aż ryż wchłonie wodę, będzie miękki i żółty od kurkumy - ok 15 -20 min. ( Można użyć również ryżu z torebki i ugotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu z dodatkiem łyżeczki kurkumy)
  3. W drugim garnku zagotować wodę z sokiem cytryny solą i cukrem. Wrzucić groszek i gotować kilka minut, aż będzie al dente (5-8 min). Odcedzić. 
  4. W tym czasie na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Wrzucić kurczaka i smażyć 2-3 minuty. Dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek pokrojony w plasterki. Następnie dodać pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę.
  5. Kiedy cebula się zeszkli, dodać cukinię pokrojoną w półtalarki. Smażyć 2-3 minuty.
  6. Dodać szparagi pokrojone w mniejsze kawałki. (Wcześniej pozbyć się zdrewniałych końcówek). Smażyć 2-3 min. Dodać ugotowany al dente groszek.
  7. Całość zalać mlekiem kokosowym i dodać zielonej pasty curry wedle uznania. Doprowadzić do zagotowania. Dodać soli do smaku.
  8. Na talerz wyłożyć ryż jaśminowy, a obok duuużą porcję curry :)
Smacznego!


This entry was posted on 12 cze 2014 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Zielone Curry ze szparagami i cukrowym groszkiem podane z jaśminowym ryżem”

  1. Zaczerpnę inspiracje od Ciebie do stworzenia takiego dania, tylko w wersji wegańskiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że będzie równie pyszne :) Dużo aromatu daje mieszanka przypraw shoarma, więc na pewno warto ją dodać do samego sosu lub innej przyprawy o podobnym charakterze.

      Usuń
  2. mniamm
    Zapraszam serdecznie do mnie na stylizacje.
    http://iamemilia.blogspot.com/2014/06/w-pelikany.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...