Łosos to bardzo popularna i smaczna ryba. Przygotowywałam go już na setki sposobów i zawsze , ale to zawsze wychodzi pyszny. Uwielbiam eksperymentować z łososiem, który daje nieskończoną ilość wariacji na jej temat. Tym razem postawiłam na bardzo oryginalne połączenie krótko grillowanej ryby w orientalnej marynacie z orzeźwiającą sałatką i wytrywnymi lodami szałwiowo- imbirowaymi z dodatkiem czerwonego pieprzu oraz orzeszków pini prażonych w solonym karmelu. Całość wygląda i smakuje rewelacyjnie!
SKŁADNIKI (4 porcje)
- 600g filetu z łososia norweskiego
marynata
- dwie łyżki delikatnego miodu ( akacjowego, lipowego)
- sok i skórka otarta z 1/3 pomarańczy
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka sumaku ( opcjonalnie)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka oleju z orzechów laskowych
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
sałatka
- 3 garści kiełków słonecznika
- 1/2 dojrzałego, ale jędrnego mango
- 1/3 melona ( najlepiej cantaloupe)
- 1 nieduża słodka i chrupiąca gruszka
- 2 plastry pomarańczy
- 6-8 listków melisy cytrynowej
dressing
- sok z połowy limonki
- łyżka miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
lody
- 100 ml śmietany kremówki
- białko z dwóch kurzych jaj
- dwie łyżki orzeszków pinii
- łyżka brązowego cukru
- pół łyżeczki soli
- łyżka czerwonego pieprzu
- 10 listków świeżej szałwi
- 3-4 cm kawałek świeżego imbiru
dodatkowo
- kilka ziaren czerwonego pieprzu
- nitki z papryczek chilli
- krem balsamiczny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Łososia oczyścić (usunąć pensetą ości jeżeli są) pokroić w paski o szerokości około 5 cm.
- Imbir obrać ( najprościej zrobić to łyżeczką od herbaty, która jest świetną skrobaczką do imbiru) i zetrzeć na tarce na cienkich oczkach. Czosenk obrać i również zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystkie składniki marynaty połączyć- powinna powstać emulsja.
- Łososia umieścić w płaskim naczyniu i zalać marynatą. Odstawić na conajmiej 1h ( u mnie marynował się całą noc).
- Na suchej patelni umieścić orzeszki pinii, cukier oraz sól. Podgrzewać aż cukier się całkowicie rozpuści. Zdjąć z ognia, jak karmel lekko stwardnieje pokruszyć delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki.
- Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Delikatnie połączyć białka ze śmietaną. Dodać orzeszki pinii, starty na drobnych oczkach obrany wcześniej korzeń imbiru, posiekane listki szałwii oraz czerwony pieprz. Umieścić w maszynie do kręcenia lodów i postępować według instrukcji. Jeśli takowej nie posiadamy to lody należy umieścić w małym pojemniczku wstawić do zamrażarki i mniej więcej, co 30 min miksować, aby zapobiec wytworzeniu się kryształków lodu. Z uwagi na mała ilość lodów, szybko się zamarzają (ok. 2h).
- Mango obrać i pokroić w słupki. Z gruszką i melonem zrobić to samo. Plastry pomarańczy obrać ze skórki i pokroić w małe, cienkie kawałeczki. W miseczce umieścić kiełki słonecznika oraz owoce, delikatnie wymieszać.
- Składniki dressingu umieścić w małym słoiczku i potrząsać aż do otrzymania jednolitej emulsji.
- Rozgrzać grill elektryczny lub tradycyjny. Łososia umieścić na ruszcie i grillować bardzo krótko, jak tylko ryba zetnie się z wierzchu należy zdjąć ją z grilla ( w środku będzie jeszcze różowa i lekko surowa, dzięki temu będzie soczysta i delikatna, jeśli wolimy inny stopień wypieczenia można oczywiście trzymać rybę dłużej). Na grilu elektrycznym wystarczy trzymać rybę po 2 min z każdej strony. W przypadku grilla tradycyjnego ok. 3-5 min.
- Na talerzu namalować ozdobny wzorek kremem balsamicznym. Na środku talerza ułożyć sałatkę i delikatnie pokropić dressingiem. Na sałatce umieścić zgrillowanego łososia i delikatnie polać dressingiem.
- Wyjąć lody z zamrażarki i na łososiu ułożyć trzy małe kulki lodów. Całość przyozdobić czerwonym pieprzem i nitkami z papryczek chilli. Podawać od razu.
Smacznego!