Orzechowa kawa mrożona z mleczną pianką.

Uwielbiam mrożoną kawę! Jeśli najdzie mnie ochota to piję ją nawet zimą :) Tym razem w wersji orzechowej z delikatną mleczną pianką i kruszonym lodem. Pycha!


SKŁADNIKI ( 2 Duże kawy)

4 łyżeczki dobrej kawy
1 łyżeczka kawy karmelowej lub orzechowej ( opcjonlnie)
200-300 ml mleka + 50 ml do ubicia (można zastąpić mlekiem sojowym lub migdałowym)
8-10 kostek lodu
4 łyżki syropu orzechowego ( u mnie o smaku orzechów macadamia firmy Monin)
płatki czekolady/ kakao/ inna ulubiona posypka


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Kawę rozpuścić w jak najmniejszej ilości gorącej wody ( 50-100 ml)
2. W blenderze umieścić mleko, rozpuszczoną kawę, lód oraz syrop orzechowy i zblendować.
3. Gotowy napój przelać do szklanek.
4. Spienić mleko i samą piankę delikatnie rozprowadzić na kawie.
5. Przyozdobić czekoladą i/ lub ulubioną posypką. 

Smacznego!



Jak ugasić pragnienie?

Kawa ...I co dalej?

This entry was posted on 17 cze 2014 and is filed under ,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Orzechowa kawa mrożona z mleczną pianką.”

  1. Odpowiedzi
    1. smakuje też wspaniale :) Bardzo lubię eksperymenty z kawą, myślę że niedługo zdecyduje się na odważniejsze :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...