Ostatnio zaopatrzyłam się w maszyne do kręcenia lodów i jestem z niej bardzo zadowolona. Dzięki niej mogę wyczarować przepyszne mrożone desery - lody, sorbety, kawę mrożoną, drinki i koktajle. Jeśli jesteście fanami domowych lodów to koniecznie sprawcie sobie taką maszynę. Nie jest to duży wydatek, bo najprostrze można kupić już za 70-100 zł.
Samo kręcenie lodów przez maszynę trwa ok 20-30 minut, następnie należy włożyć lody jeszcze na 1 do 3 godzin do zamrażarki w celu osiągnięcia pożądanej konsystencji. Jak widać wiele pracy przy nich nie ma, jedyne co jest potrzebne to odrobina dobrych chęci, nieco cierpliwości i składniki dobrej jakości :)
Samo kręcenie lodów przez maszynę trwa ok 20-30 minut, następnie należy włożyć lody jeszcze na 1 do 3 godzin do zamrażarki w celu osiągnięcia pożądanej konsystencji. Jak widać wiele pracy przy nich nie ma, jedyne co jest potrzebne to odrobina dobrych chęci, nieco cierpliwości i składniki dobrej jakości :)
Na początek mam dla Was bardzo prosty przepis na śmietankowe lody straciatella, które doskonale smakują w formie lodowej kanapki. Są kremowe, puszyste i przede wszystkim naturalne!
SKŁADNIKI ( około 0,7 l )
200 ml śmietanki kremówki
2 jajka
1 łyżka cukru kryształ
2 łyżki cukru pudru ( można zmienić ilość według preferencji)
2-3 łyżki płatków mlecznej czekolady
dodatkowo:
wafle
truskawki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Śmietankę i jajka schłodzić dzień wcześniej w lodówce.
2. Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek.
3. Żółtka wraz z cukrem kryształ utrzeć na puszystą masę.
4. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier puder aż do uzyskania lśniącej piany.
5. Śmietanę ubić na sztywno.
6. Wszystkie składniki delikatnie połączyć w jednolitą masę.
7. Dalej postępować zgodnie z instrukcją maszyny. Pod koniec kręcenia lodów dodać płatki mlecznej czekolady.
8. Lody można przygotować również bez maszyny. Pojemnik z lodami nalezy umieścić w zamrażarce i średnio, co 1-2 h miksować aby zapobieć wytworzeniu się kryształków lodu.
9. Kiedy lody uzyskają odpowiednią konsystencję należy przełożyć nimi wafle, ozdobić truskawkami i od razu podawać.
Smacznego!