Muffiny z jagodami to klasyka. I do tego jaka pyszna :) Te z tego przepisu są niesamowicie mięciutkie, puchate i moooocnooo jagodowe. Przygotowanie ich zajmuje kilka minut, potem już tylko do piekarnika i gotowe!
SKŁADNIKI:
300 g mąki
100 g brązowego cukru
100 ml mleka
100 ml śmietany 12 % lub 18 %
120 ml oleju
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
kruszonka
20 g masła
20 g cukru
40 g mąki
dodatkowo:
350 g jagód
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. W jednym naczyniu wymieszać suche składniki : mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę.
2. W drugim naczyniu wymieszać mokre skłądniki: mleko, śmietanę, olej i jajko.
3. Połączyć suche składniki z mokrymi. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dolać kilka łyżek mleka. Ciasto powinno być gęste, ale lekko lejące, może mieć grudki.
4. 2/3 jagód wymieszać z mąką kukurydzianą oraz cukrem. Dodać delikatnie do ciasta.
5. Zagnieść kruszonkę z mąki, cukru oraz masła i odstawić do lodówki na przynajmniej 15 minut.
6. Formę do muffin wyłożyć papilotkami i każdą z nich napełnić do 2/3 wysokości.
7. Na cieście rozłożyć pozostałe jagody oraz kruszonkę.
8. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
9. Wyciągnąć z piekarnika. Po kilku minutach wyjąć z formy i wystudzić.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPoprawiam komentarz, bo wkradł mi się błąd i aż głupio! :) Super przepis, na pewno spróbuję! :) Wyglądają bardzo smakowicie... :) Zamiast jagód, których niestety nie mam, dodam chyba maliny i porzeczki! Zapraszam też do mnie :) Piszę o kobietach i mężczyznach - http://mondaydeadline.blogspot.com
OdpowiedzUsuńMiłego wieczoru!
Wyglądają bardzo apetycznie:) Zapraszam do mnie na www.drinkeatlive.blogspot.com, w najbliższy wtorek muffiny z truskawkami na pożegnanie sezonu truskawkowego. Pozdrawiam i powodzenia.
OdpowiedzUsuń