Daiquiri to przepyszny drink na bazie rumu, słodkiego syropu oraz kwaśnego dodatku w postaci soku limonki, czy cytryny. Dla mnie najlepiej smakuje z dodatkiem musu ze świeżych owoców - truskawek, malin, kiwi, brzoskwiń, mango, czy innych miękkich owoców. W lodówce miałam akurat trochę truskawek i jedno dojrzałe mango, długo nie musiałam myśleć nad sposobem ich wykorzystania :)
SKŁADNIKI
Daiquiri truskawkowe ( 3-4 drinki podawane w kieliszkach do martini)
100 ml białego rumu
15 truskawek
sok z połowy limonki/cytyny
30 ml syropu truskawkowego/ rabrabarowego/ cukrowego/ cukier puder
10 kostek lodu
sok z cytryny + cukier kryształ do ozdobienia kieliszka
Daiquiri z mango ( 3-4 drinki podawane w kieliszkach do martini)
100 ml białego rumu
miąższ z 1 dojrzałego mango ( bez skórki)
sok z połowy limonki/cytryny
30 ml syropu o smaku mango/ marakui/ brzoskwini/ cukier puder
10 kostek lodu
sok z cytryny + cukier kryształ do ozdobienia kieliszka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i miksować 20-30 sekund, aż do połączenia składników i pokruszenia lodu na malutkie kryształki.
2. Cytrynę przekroić na pół i zwilżyć nia krawędź kieliszka, następnie obtoczyć w cukrze.
3. Drinka przelać do kieliszka, tak aby zostało około 1 cm przerwy pomiędzu cukrem, a powierzchnią płynu (wtedy drink wygląda naprawdę efektownie). Przyozdobić owocami i miętą. Podawać od razu.
Smacznego!