Latem na straganach można znaleźć tyle pyszności, że nigdy nie wiem na co się zdecydować. Tym razem skusił mnie zieloniutki, młody bób. Gotowany bób z odrobiną soli sam w sobie jest pyszny, ale w tej wersji jadłam go już tyle razy, że zaczełam szukać pomysłu na jego bardziej kreatywne wykorzystanie. Szukałam aż znalazłam.... przepis na zupę z bobu Agnieszki Sulikowskiej - Radi, uczestniczki I edycji programu Masterchef. Zainspirowal mnie do stworzeania bardzo podobnego (przepysznego!) kremu. Kolor i smak zupy są genialne, a dodatek karmelizowanego ananasa sprawia, że nic więcej do szczęścia już nie potrzeba ;)
SKŁADNIKI (około 6 sporych porcji)
- 0,5 kg bobu
- pęczek melisy
- oliwa z oliwek
wywar
- 1 marchewka
- 1 nieduży kawałek korzenia selera ( wielkości moreli)
- 3 młode ziemniaczki
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- kilka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 3 liście limonki kaffir
- 0,5 l wody
dodatkowo
- kilka plastrów świeżego ananasa
- dwie łyżki brązowego cukru
- łyżka masła
- opakowanie sera z niebieską pleśnią
- płatki migdałów
- kiełki słonecznika (opcjonalnie)
- świeżozmielony pieprz
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę i razem z pozostałymi składnikami wywaru umieścić w garnku. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- W drugim garku z osolona wodą umieścić bób. Gotować do momentu aż bób będzie al dente. Wystudzić i obrać.
- Warzywa wyłowić. Wywar przelać przez sito, aby pozbyć się liści oraz przypraw.
- W garnku umieścić, wywar, bób, warzywa z wywaru oraz melisę i zmiksować na gęsty krem. Jeśli krem jest zbyt gęsty dolać gorącej wody. Doprawić oliwą, solą i pieprzem do smaku.
- Plastry ananasa pokroić na cztery kawałki każdy. Na patelnię wsypać cukier, jak się roztopi dodać masło. Ułożyć kawałki ananasa i grilować do momentu, aż karmel obklei ananasa.
- Ser pleśniowy pokroić w dość drobną kostkę. Ananasa pokroić w mniejsze kawałki.
- Zupę krem nalać do miseczek, na środku ułożyć kawałki ananasa, ser, kiełki słonecznika oraz płatki migdałów ( wcześniej można podprażyć). Całość oprószyć świeżozmielonym pieprzem.
Smacznego!