Musująca galaretka arbuzowa z szampańskimi bąbelkami i słodkim dodatkiem truskawek

Niby tylko galaretka z owocami, ale za to wyjątkowa i zaskakująca! Faktura tej galaretki jest niesamowita, przez to że jest zrobiona "na szampanie". W czasie jej tężenia szampańskie pęcherzyki powietrza rosną i rosną, aż stworzą przepyszny deser z mnóstwem bąbelków. Taką słodkością na pewno zaskoczycie sowich bliskich. Tego po prostu trzeba spróbować!



SKŁADNIKI ( 4 porcje)

2 galaretki o ulubionym smaku ( u mnie arbuzowa)
1 butelka wina musującego 0,7 ( polecam wybrać słodkie) 
150 ml gorącej wody
słodkie dojrzałe truskawki

dodatkowo:
ulubione owoce do dekoracji - arbuz, nektarynka, truskawki, melon, kiwi

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Dwa opakowania galaretki rozpuścić w 150 ml wrzącej wody. Odstawić do wystudzenia.

2. Szampana umieścić w zamrażarce.

3. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w ćwiartki.

4. Kiedy galaretka będzie chłodna ( ale wciąż płynna), połączyć ją z szampanem i rozlać do pucharków. Włożyć do zamrażarki na 20 minut. 

5. Lekko stężałą galaretkę wyjąć z zamrażarki i naszpikować truskawkami. Na tym etapie galaretka wygląda normalnie, tzn. nie widać w niej wyraźnych bąbelków.

6. Galaretkę przybrać ulubionymi owocami i wstawić do lodówki aby całkowicie stężała. W tym czasie w galaretce wytworzą się pęcherzyki powietrza, które będą niesamowicie musować podczas jej jedzenia. Podawać schłodzoną, samą lub z ulubionymi lodami. Deser nie jest bardzo słodki, wyraźnie czuć w nim wino musujące, więc jeśli preferujecie słodsze desery galaretkę należy dosłodzić na etapie rozpuszczania.

Smacznego!




This entry was posted on 2 cze 2014 and is filed under ,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...