Mimo, że za oknem upałów nie widać ani nie słychać, to ostatnio naszła mnie ochota na chłodnik. Taki najprostrzy z mnóstwem świeżych warzyw - ogórków gruntowych, rzodkiewek, koperku i botwinki. W prostocie zawsze tkwi piękno, a w tym przypadku smak. Naprawdę warto spróbować :)
SKŁADNIKI:
pęczek botwinki z małymi buraczkami
dwa ogórki gruntowe
6-8 rzodkiewek
2 ząbki czosnku
1/2 małego pęczka koperku ( lub wedle uznania)
150 ml jogurtu greckiego
400 ml kefiru
dodatkowo:
sól
cukier
ziele alngielskie
liść laurowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Od botwinki odkroić buraczki, obrać ze skórki i pokroić w niedużą kostkę. Łodygi i liście posiekać w ok. 0,5 cm kawałki. Całość umieścić w rondelku, zalać wodą tak aby tylko delikatnie zakryła warzywa. Dodać pół łyżeczki soli i łyżeczkę curku oraz dwa ziela angielskie i liść laurowy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 min aż buraczki będą ugotowane, ale wciąż jędrne. Wyjąć ziele oraz liść i wystudzić.
2. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Rzodkiewkę razem ze skórką również zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
3. Dwa ząbki czosnku obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.
4. Do warzyw dodać kefir oraz jogurt i wymieszać. Powoli wlewać buraczki razem z wywarem ( wystudzonym!).
5. Posiekać koperek i wmieszać do chłodnika.
6. Podawać mocno schłodzony sam lub z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!
uwielbiam chłodniki !
OdpowiedzUsuńJa też! Na pewno latem pojawi się kilka przepisów na chłodniki :)
Usuńpycha! idealny na lato
OdpowiedzUsuńjest bardzo delikatny, prosty i naprawdę pyszny :)
Usuń