Chłodnik z botwinką, ogórkiem oraz rzodkiewką - najprostrzy i najlepszy.

Mimo, że za oknem upałów nie widać ani nie słychać, to ostatnio naszła mnie ochota na chłodnik. Taki najprostrzy z mnóstwem świeżych warzyw - ogórków gruntowych, rzodkiewek, koperku i botwinki. W prostocie zawsze tkwi piękno, a w tym przypadku smak. Naprawdę warto spróbować :)


SKŁADNIKI:

pęczek botwinki z małymi buraczkami
dwa ogórki gruntowe
6-8 rzodkiewek
2 ząbki czosnku
1/2 małego pęczka koperku ( lub wedle uznania)
150 ml jogurtu greckiego
400 ml kefiru

dodatkowo:
sól
cukier
ziele alngielskie
liść laurowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Od botwinki odkroić buraczki, obrać ze skórki i pokroić w niedużą kostkę. Łodygi i liście posiekać w ok. 0,5 cm kawałki. Całość umieścić w rondelku, zalać wodą tak aby tylko delikatnie zakryła warzywa. Dodać pół łyżeczki soli i łyżeczkę curku oraz dwa ziela angielskie i liść laurowy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 min aż buraczki będą ugotowane, ale wciąż jędrne. Wyjąć ziele oraz liść i wystudzić.

2. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Rzodkiewkę razem ze skórką również zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 

3. Dwa ząbki czosnku obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.

4. Do warzyw dodać kefir oraz jogurt i wymieszać. Powoli wlewać buraczki razem z wywarem ( wystudzonym!). 

5. Posiekać koperek i wmieszać do chłodnika.

6. Podawać mocno schłodzony sam lub z jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!


This entry was posted on 23 cze 2014 and is filed under ,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “Chłodnik z botwinką, ogórkiem oraz rzodkiewką - najprostrzy i najlepszy.”

  1. Odpowiedzi
    1. Ja też! Na pewno latem pojawi się kilka przepisów na chłodniki :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. jest bardzo delikatny, prosty i naprawdę pyszny :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...