Tym razem przyszedł czas na lody cytrynowe, kremowe, puszyste idealne :) Lody są bardzo proste w przygotowaniu, zwłaszcza jeżeli w domowej spiżarni mamy lemon curd. Jeżeli nie, to wystarczy wieczór wcześniej przygotować tenże krem i następnego dnia w kilka minut przygotować bazę do lodów. Lody zrobiłam na podstawie tego przepisu, ograniczylam jedynie ilość cukru i nie przecierałam przez sito lemon curd, bo akurat uwielbiam wiórki ze skórki cytrynowej :)
SKŁADNIKI
250 ml śmietanki kremówki
250 ml lemon curd ( pełna szklanka)
lemon curd
2 jajka
2 żółtka
1/3 szklanki cukru
80 g masła
sok i skórka otarta z dwóch cytryn
dodatkowo
4 łyżeczki lemon curd
listki melisy lub mięty
melon, gruszka, pomarańcza - lub inne ulubione owoce
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Jajka i żółtka umieścić w rondelku i roztrzepać. Dodać cukier, masło i skórkę oraz sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu i cały czas mieszać, do momentu aż krem zgęstnieje i przybierze konsystencję zbliżoną do budyniu. Zdjąć z ognia i wystudzić ( najlepiej przez całą noc).
2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać lemon curd i szybko zmiksować.
3. Lody przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki na 4-5 h.
4. Po takim czasie mrożenia lody powinny być kremowe i puszyste. Nałożyć do pucharków, udekorować kawałkami owoców, polać lemon curd i przybrać melisą.
Smacznego!
Kocham lody cytrynowe. *-* Mniaaam
OdpowiedzUsuńDodasz komentarz? Będzie mi bardzo miło. :)
malinowe-ciasto.blogspot.com