Guacamole / moje ulubione

Przepisów na guacamole w internecie jest cała masa. Każdy jest inny, każdy znajdzie swoich zwolenników. Dla mnie podstawą dobrego guacamole jest przede wszystkim dobre awokado. W Polsce możemy dostać głównie dwie odmiany awokado Fuerte (gładkie zielone) oraz Hass (pomarszczone i czarne). Mi zdecydowanie bardziej odpowiada ta druga odmiana, czyli Hass. Awokado tej odmiany ma bardziej wyrazisty, intensywny smak niż Fuerte, a przy tym jest równie kremowe. Polecam spróbować obu odmian i wybrać to, które bardziej odpowiada naszym kubkom smakowym. Nie ważne, którą odmianę wybierzemy, wyznacznikiem tego czy awokado jest dobre jest jego miękkośc. Dojrzałe, ale nie przejrzałe awokado powinno być miękkie i po naciśnięciu go palcem powinno na jego powierzchni pojawić się delikatne wgłębienie. Jeśli tak się nie dzieje, awokado najlepiej włożyć do kosza, w którym znajdują się jabłka wtedy szybko dojrzeje i będzie dobre do jedzenia. To tyle w temacie awokado, czas przejść do guacamole :) Moja wersja jest wersją dość bogatą, bo opócz awokado znajdziemy w niej papryczkę chilli, czosnek, cebulkę, kolendrę i sok z limonki. Czasami dodaję do guacamole trochę tartego parmezanu, który fajnie komponuje się z awokado, takie małe fusion :) 







































SKŁADNIKI

  • 1 awokado
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chilli (z pestkami jeśli lubimy pikantne)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • sok z limonki (wedle uznania)
  • sól morska
  • świeżozmielony pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Awokado kroimy na pół. Uderzamy nożem w pestkę (tak aby lekko się w nią wbił) i przekręcamy go, usuwając tym samym pestkę. 
  2. Awokado wydrążamy łyżeczką i miąższ przekładamy do miseczki. Następnie rozdrabniamy go widelcem tak aby zaczęło przypominać pastę.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę, czhilli oraz cebulkę drobniutko siekamy i dodajemy do awokado.
  4. Na koniec dodajemy sok z limonki (dodałam sok z 1/3 owocu), dzięki któremu awokado jest smaczniejsze, ale również zachowuje swój piękny zielony kolor. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę i gotowe.
  5. Guacamole najlepiej smakuje z domowymi nachosami, świeżym pieczywem lub tortillą.

Smacznego!




Meksyk od kuchni Zdrowa przekąska

This entry was posted on 23 lut 2015 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Guacamole / moje ulubione”

  1. moje ulubione! guacamole... jak dawno nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tej sytuacji pozostaje tylko pójść do sklepu po awokado:D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...