Ciasteczkowa kawa mrożona z mleczną pianką.

Ostatnio zaopatrzyłam się w takie cudo klik klik - David Rio Orca Spice Chai. Jest to niesamowicie aromatyczna mieszanka, która stanowi idealny dodatek do kawy- nadając jej korzenny, wyrazisty, lekko piernikowy smak. W połączeniu z kruszonym lodem i mleczną pianką smakuje genialnie. Teraz kawy ze znanych sieciówek nie robią już na mnie wrażenia :) Jestem  nią zachwycona- istnie niebo w gębie!


SKŁADNIKI ( 2 kawy)

2 kopiaste łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
2 kopiaste łyżeczki orca spice chai ( można zastąpić kakao, cukrem i cynamonem, również będzie dobre, ale smak będzie nieco inny)
szklanka mleka lub mleka sojowego + do spienenia
10 kostek lodu
4 czekoladowe herbatniki
1/4 szklanki gorącej wody


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. W gorącej wodzie rozpuścić kawę oraz orca spice chai.

2. W blenderze umieścić lód, mleko oraz kawę. Zblendować.

3. Kiedy składniki sie połączą dodać pokruszone dość drobno herbatniki i blendować 10-15 sekund.

4. Kawę przelać do szklanek/ słoiczków zostawiając ok 4 cm. 

5. Spienić mleko i delikatnie łyżeczką wyłożyć piankę na przygotowaną wcześniej kawę.

6. Można posypać starta czekoladą lub kakao.

Smacznego!



Letnie Orzeźwienie 2014
Kawa ...I co dalej?

This entry was posted on 12 lip 2014 and is filed under ,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Ciasteczkowa kawa mrożona z mleczną pianką.”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...