Truskawkowa pianka z amarantusem, na płytkach z gorzkiej czekolady.

Szaleństwo truskawkowe trwa! Truskawki dają tyle możliwości, że po prostu nie mogą się znudzić. Truskawkowa pianka chodziła za mną od dawna. Jest pyszna, lekka, dzięki amarantusowi zdrowa, a przez dodatek stewii prawie w ogóle nie ma kalorii ;) Dlatego spokojnie można dodać do niej trochę gorzkiej czekolady, która wspaniale podbija jej smak. 



SKŁADNIKI ( około 20 sporych kostek)

300 - 400 g świeżych truskawek
2 łyżki żelatyny
stewia / cukier do smaku

dodatkowo:

amarantus preparowany 
świeża mięta
płatki kokosowe
tabliczka gorzkiej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Umieścić w rondelku z grubym dnem razem z żelatyną i stewią/ cukrem. Dodać według własnych preferencji smakowych.

2. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż żelatyna się całkowicie rozpuści, a truskawki puszczą dużo soku. 

3. Zestawić z ognia i zblendować na jednolitą masę.

4. Wystudzić i ubijać mikserem do momentu aż masa zrobi się puszysta i wytworzą się pęcherzyki powietrza ( ok. 5-7 minut)

5. Gotową masę wylać na niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać obficie amarantusem i  wstawić do lodówki na minimum 2h. ( można pominąć dodatek amarantusa i posypać masę wiórkami kokosowymi albo migdałowymi).

6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Na desce do krojenia rozwinąć papier do pieczenia i wylać na niego czekoladę, rozprowadzić równomiernie. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. 

7. Truskawkową piankę pokroić w kostkę. Przyozdobić płatkami kokosowymi oraz świeżą miętą. Czekoladę pokroić w kwadraty nieco większe niż kostka truskawkowa przy pomocy noża zanurzonego w gorącej wodzie. ( Dzięki temu czekolada nie połamie się podczas krojenia.)

8. Kostkę truskawkową umieścić na czekoladowych płytkach i od razu podawać. 

Smacznego!




This entry was posted on 7 cze 2014 and is filed under ,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Truskawkowa pianka z amarantusem, na płytkach z gorzkiej czekolady.”

  1. pycha

    Zapraszam serdecznie do mnie na nowa notkę,
    tym razem będzie tą paznokcie, jak malowac itp.
    http://iamemilia.blogspot.com/2014/06/fikusny-biay.html

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wypróbuj, zwłaszcza jeśli lubisz słodkości fit :) deser jest niesamowicie lekki!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...