Tarta zebra z czekoladowym ganache

Obłędnie czekoladowa, obłędnie pyszna, na obłędnie kruchym spodzie. Cóż tu dużo mówić, po prostu trzeba ją zrobić! Mimo tego że jest bardzo czekoladowa i bardzo słodka, to na jednym kawałku ciężko poprzestać :) 


SKŁADNIKI

kruche ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka kakao
  • 100g masła
  • 2 źółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

ganache z mlecznej czekolady

  • 2 tabliczki oryginalnej mlecznej czekolady Goplana
  • 80ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

ganache z białej czekolady

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 80ml śmietanki kremówki
  • 20 ml białego rumu


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, połączyć z cukrem waniliowym. Masło posiekać w nieduże kawałki. Suche składniki połączyć z żółtkami i masłem. Szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę i włożyć na 20 min do zamrażarki.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm (w razie potrzeby lekko podsypać mąką) i wyłożyć nim formę do tarty. Piec ok 15-18 min w 180 stopniach, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od formy (kruche ciasto jest dość tłuste, więc jeśli formy są silikonowe lub teflonowe to nie trzeba ich dodatkowo smarwać masłem ani wykładać papierem, ciasto ładnie odchodzi samo).
  3. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Śmietankę kremówkę lekko podgrzać i rozpuścić w niej kawę. Cienkim strumieniem wlewać kremówkę do płynnej czekolady i mieszać, aż do uzyskania, gładkiej, lśniącej masy. Lekko przestudzić.
  4. To samo zrobić z mleczną czekoladą i zamiast kawy dodać do niej 20 ml białego rumu.
  5. Na środek wystudzonego spodu wykładamy na zmianę łyżkę białej i łyżkę ciemnej masy. Tworząc efektowne okręgi, które utworzą na tarcie wzór zebry. 
  6. Gotową tartę wstawić na minimum 3-4 godziny do lodówki, najlepiej na całą noc.
  7. Podawawć samą lub z ulubionymi owocami - maliny, borówki, granat.
Smacznego!






Z czekoladową nutą

This entry was posted on 31 maj 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

6 Responses to “Tarta zebra z czekoladowym ganache”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...