Bazyliowo - cytrynowy krem z zielonego groszku

Dziś zielono i wiosennie :) Zupa krem z mnóstwem świeżej bazylii i orzeźwiającej cytryny, które świetnie podkręcają smak zielonego groszku. Zupa świetnie smakuję z chrupkimi grzankami, prażonymi pestkami albo... krewetkami :) Dodatek oliwy truflowej sprawia, że zupa nabiera wspaniałego i wykwintnego smaku. Jeśli nie macie takiej oliwy możecie użyć oliwy cytrynowej albo zwykłej oliwy z oliwek dobrej jakości, też będzie pysznie :)

SKŁADNIKI (4 porcje)

  • 250g zielonego groszku
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka bazylii
  • kilka gałązek oregano
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 liście limonki kaffir (można pominąć)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 500ml wody
  • 150 ml mleka roślinnego lub jogurto naturalnego
  • świeżozmielony pieprz
  • sól morska
  • oliwa truflowa/ cytrynowa lub zwykła extra virgin



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W garnku rozgrzwamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej posiekaną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, rozmaryn i oregano oraz liście laurowe, kaffir, ziele angielskie i pieprz. Kiedy przyprawy uwolnią aromat dodajemy pokrojonego w kostkę ziemnaka, zalewamy wodą i gotrujemy ok 25 min, aż ziemniaki będą miękkie.
  2. Wrzucamy zielony groszek oraz sok i skórkę otartą z cytryny i gotujemy do momentu aż groszek bedzie miękki. 
  3. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię, dolewamy mleka i miksujemy całość na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty dolewamy więcej mleka.
  4. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i oliwą.

Smacznego! 




This entry was posted on 24 mar 2015 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

6 Responses to “Bazyliowo - cytrynowy krem z zielonego groszku”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...