Archive for marca 2015

Spring rolls z krewetkami, mango, szpinakiem i sosem satay

Czytaj więcej » | 6 Comments »

Po prostu rewelacja! Nie wiem jak mam opisać smak tych spring rollsów, bo tego po prostu trzeba spróbować ;) Pyszne krewetki marynowane w sosie sojowym i czosnku, słodkie mango, orzeźwiający ogórek, świeży szpinak i on - genialny, aromatyczny, idealny - sos satay. Przepis na sos już jakiś czas temu widziałam na cudowej Jadłonomi i żałuję, że dopiero teraz go zrobiłam ;)


Polędwiczki wieprzowe w cydrze

Czytaj więcej » | 2 Comments »

Polędwiczki wieprzowe to jedno z tych mięs, które można przygotować na setki różnych sposobów i każdy z nich będzie pyszny :) Moją ulubioną wersją są polędwiczki duszone w cydrze, z dużą ilością cebuli i rodzynkami oraz nutą rozmarynu. Na pewno świetnie sprawdzą się jako danie główne na świątecznym obiedzie. Wystarczy podać do nich kaszę lub ziemniaki i ulubioną surówkę. 

Deser podwójnie herbaciany z owocami physalis

Czytaj więcej » | 4 Comments »

Uwielbiam zieloną herbatę, piję ją codziennie w zastraszających ilościach ;) Już od dłużego czasu chodziła za mną galaretka z zielonej herbaty, gdy już chwytałam za zaparzacz na mojej drodze stanęło pudełeczko z zielona herbata matcha. I wtedy zaświtał mi w głowie pomysł na podówjnie herbaciany deser, łączący w sobie smak liściastej zielonej herbaty i herbaty matcha... :)

Pasta z tuńczyka z jajkiem, szczypiorkiem i sosem tabasco

Czytaj więcej » | 8 Comments »

Genialna pasta na kanapki z tuńczykiem i jajkiem, której smak świetnie buduje sos tabasco i odrobina świeżego oregano. Do tego świeża grahamka, plaster pomidora i pyszne śniadanie gotowe :) Jeśli do pasty dodamy same żółtka, to będzie ona stanowiła fantastyczny farsz do nadziania pozostałych białek.

Szpinakowy koktajl z bananem, pomarańczą i młodym jęczmieniem

Czytaj więcej » | 5 Comments »

Ten koktajl to prawdziwa bomba witaminowa. Świeży szpinak i młody jęczmień dostarczaja naszemu organizmowi mnóstwo mikroelementów, a jęczmień dodatkowo poprawia trawienie. Przez długi czas nie mogłam się przekonać do owocowo- warzywnych koktajli, zawsze wybierałam te owocowe w obawie, że warzywa zepsują mi ten cudowny smak. Nic bardziej mylnego odpowiednio dobrane warzywa i ich proporcje nie zmieniają smaku koktajlu, a jedynie podwyższają jego atraktcyjność dla naszego organizmu :) Polecam :)

Pieczone omleciki z mąki owsianej z wanilią i borówkami

Czytaj więcej » | 16 Comments »

Kolejny pomysł na fit placuszki, tym razem zupełnie pozbawione tłuszczu, bo pieczone :) Są genialne! Smakują trochę jak jagodzianki :D Ja się w nich zakochałam! Placuszki oprószyłam cukrem pudrem w zasadzie tylko dla celów dekoracyjnych, bo same w sobie są wystarczająco słodkie i nie potrzebują dodatkowej słodyczy :)


Bazyliowo - cytrynowy krem z zielonego groszku

Czytaj więcej » | 6 Comments »

Dziś zielono i wiosennie :) Zupa krem z mnóstwem świeżej bazylii i orzeźwiającej cytryny, które świetnie podkręcają smak zielonego groszku. Zupa świetnie smakuję z chrupkimi grzankami, prażonymi pestkami albo... krewetkami :) Dodatek oliwy truflowej sprawia, że zupa nabiera wspaniałego i wykwintnego smaku. Jeśli nie macie takiej oliwy możecie użyć oliwy cytrynowej albo zwykłej oliwy z oliwek dobrej jakości, też będzie pysznie :)

Owocogurt z granolą i masłem migdałowym

Czytaj więcej » | 8 Comments »

Jogurt, owoce i granola to połączenie, które chyba zna każdy :) Czasem z odrobiną miodu, innym razem ze szczyptą cynamonu, czy kakao. Ale gdyby tak dodać trochę masła migdałowego? :) Dla mnie bomba :) 

Biszkopt z galaretką, pomarańczami i musem czekoladowym

Czytaj więcej » | 14 Comments »

Dziś nieco mniej zdrowo, ale za to jak pysznie! :D Święta Wielkanocne już za pasem, więc warto pomyśleć o oryginalnych wypiekach, które obok bab i mazurków będą gościć na naszych stołach. Jak tylko zobaczyłam to ciasto w internecie, wiedziałam, że wyląduje na moim stole :) Na pewno zrobi wrażenie na waszych gościach, nie tylko wizualne, ale przede wszystkim smakowe - delikatny biszkopt, pomarańczowa galaretka i pyszny mus z czekolady, aromatyzowany rumem. Czy to może nie smakować? :) Połączenie czekolady i pomarańczy jest tak ponadczasowe, że sprawdzi się idealnie niemal na każdą okazję :) Dodam, że ciasto świetnie będzie smakowało również w wersji wiśniowej i malinowej, można też pokombinować z musem i zrobić go na bazie białej czekolady, a środek wykonać np. na bazie borówek. Możliwości jest bez liku :) 

Chilli con carne

Czytaj więcej » | 4 Comments »

Chilli con carne, to jedno z tyh potraw, której nigdy nie odmawiam :D Bardzo proste danie jednogarnkowe, z którym każdy sobie poradzi. Do tego jest niesamowicie sycące i można je podać z przeróżnymi dodatkami, ja najbardziej lubię z domowymi tortillami albo ryżem. Pyszności!

Czekoladowo- kawowy krem z kaszy jaglanej

Czytaj więcej » | 4 Comments »

Kolejny pomysł na słodkie i pyszne wykorzystanie kaszy jaglanej, tym razem z dodatkiem kawy, kakao, konfitury pomarańczowej i czerwonych pomarańczy. Z połączenia tych wszystkich składników powstaje naprawdę cudowny deser :) Koniecznie wypróbujcie :)


Odchudzona panna cotta z truskawkami i galaretką

Czytaj więcej » | 10 Comments »

Panna cotta to cudownie kremowy deser, któremu często towarzyszy pyszny słodki sos - owocowy, karmelowy, czekoladowy... jaki tylko zapragniemy :) Po prostu nie da się przejść obok tego deseru obojętnie :) Moja panna cotta też jest cudowna! A przy tym dużo lżejsza niż jej oryginalna wersja. Gwarantuje, że jej smak na pewno Was nie rozczaruje i będziecie często powaracać do tego przepisu :) 


Zakręcone puree z batatów z dodatkiem tahiny

Czytaj więcej » | 12 Comments »

Już nie raz wspominałam, że uwielbiam bataty. Zauważyłam, że przepisy z ich udziałem bardzo się Wam podobają, a zwłaszcza przepis na pikantne puree z batatów, który jest jednym z najpopularniejszych wpisów na blogu. W związku z tym przygotowałam dla Was nowy pomysł na batatowe puree, tym razem w nieco łagodniejszej wersji, za to dwukolorowe i zakręcone :)

Kanapki z pastą z awokado, pomidorów i bazylii oraz polędwicą z indyka i sadzonym jajkiem przepiórczym

Czytaj więcej » | 6 Comments »

Pyszne i kolorowe kanapki z moim ukochanym awokado w towarzystwie pomidorów, bazylii, delikatnej wędliny z indyka i pięknych żółtych jajeczek przepiórczych. Do tego kubek ulubionej herbaty i energia na cały poranek gwarantowana :)

Rolada z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami, fetą i czerwoną cebulą podana z makaronem orzo

Czytaj więcej » | 2 Comments »

Wspaniała, soczysta rolada z kurczaka z cudownym nadzieniem łączącym w sobie smaki aromatycznych suszonych pomidorów, słonej i wyrazistej fety oraz słodkiej czerwonej cebuli. Do tego prosty makaron z czosnkiem, pomidorami oraz parmezanem i pyszny obiad gotowy :)

Pomarańczowe kakao z mleczną pianką

Czytaj więcej » | 5 Comments »

W taką pogodę, jak dziś zdecydowanie przyda się poprawiacz humoru. A wiadomo, że nic tak nie poprawia humoru jak gorąca czekolada lub kakao z mnóstwem pysznej mlecznej pianki :) Taka mała rzez, a cieszy :)

Krem z batatów z masłem migdałowym, chilli i kolendrą

Czytaj więcej » | 12 Comments »

Obłedny! Delikatny, a zarazem rozgrzewający, z nutką pikanterii. Ten krem z batatów jest po prostu doskonały. Słodkie ziemniaki w połączeniu z pikantnym chilli, kremowym masłem migdałowym, rozgrzewającym imbirem oraz świeżą, rześką kolendrą stanowią coś niesamowicie pysznego! Absolutnie nie rezygnujcie z masła migdałowego (ewentualnie można zastąpić masłem orzechowym) i kolendry, to te dwa składniki budują fantastyczny smak zupy. Dziękuję Pożeraczce za inspirację :)

Sałatka z brokułem, czerwoną pomarańczą i sosem tahini

Czytaj więcej » | 4 Comments »

Ostatnio na blogach kulinarnyh można znaleźć całą masę przepisów z tahiną/ pastą tahini /pastą sezamową. Robi się ją na takiej samej zasadzie jak masło orzechowe, tzn. podpraża się nasionka sezamu na patelni, a następnie miksuje kilka minut w blenderze aż do uzyskania gładkiej pasty. Aby była bardziej aksamitna w czasie miksowania dolewa się trochę oleju, najlepiej sezamowego, aby jeszcze podbić smak gotowej pasty. Tahini jest jednym z głównym składników, bardzo lubianego ostatnimi czasy, hummusu i to na pewno w dużej mierze dzięki niemu zawdzięcza swoją popularność. Tahina świetnie smakuje w daniach na ciepło i na zimno - poza hummusem, można ją dodać do zupy kremu, zrobić sos jogurtowy z jej dodatkiem, czy upichcić przy jej pomocy pyszny deser. Moja propozycja na dziś to sałatka z borkułów i pomarańczy z pysznym lekko słodkim sosem z tahiną i czarnuszką. Pycha :)


Kasza bulgur z kurczakiem, fasolką szparagową, czosnkiem i oliwą truflową

Czytaj więcej » | 2 Comments »

Jedliści kaszę bulgur? Jeśli nie, to czas najwyższy naprawić ten błąd :) Poza cudownymi walorami zdrowotnymi, bulgur jest również szalenie uniwersalny i smaczny. Ma bardzo delikatny smak, który świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Ja tym razem wybrałam wytrawną wersje - pierś z kurczaka marynowaną w ziołach i oliwie truflowej, fasolkę szparagową, czosnek i ser feta, który świetnie podkreslił danie. Prawdziwa bomba smaków! :)


Filet z łososia na kanapkę marynowany w soli i czosnku

Czytaj więcej » | 2 Comments »

O ile łosoś poddany obróbce termicznej nie należy do moich ulubionych, tak surowy, czy wędzony na zimno to coś co zawsze chętnie zjem :) Tatar z łososia i sushi z łososiem to jest to :) Bardzo lubię też gravlaxa, czyli łososia w stylu skandynawskim- tj. marynowanego w soli i cukrze z dodatkiem ulubionych przypraw. Dzisiejszy przepis to taka moja interpretacja gravlaxa, którą po prostu uwielbiam :)


Jaglany creme brulee z wanilią i malinką

Czytaj więcej » | 12 Comments »

Dziś pomysł na pyszny i zdrowy deser, strukturą i smakiem przypominający znany wszystkim klasyk - creme brulee. Creme brulee jest obłędnie pyszny i obłędnie kaloryczny - słodka, śmietanka i cukier raczej nie sprzyjają naszej sylwetce. W takich sytuacjach (jak zawsze) z pomocą przybywa kasza jaglana. Nie od dziś wiadomo, że jagła w kuchni jest czarodziejem. Wystarczy zastąpić niaą najbardziej kaloryczny składnik deseru, pozmieniać trochę proporcję, pogłówkować... i jest! Jest on! Pyszny zapiekany budyń z kaszy jaglanej pachnący wanilią. Biorąc pod uwagę, jak zdrowy i wartościowy jest nasz deser, można troszkę zaszaleć i zamienić odrobinę cukru na cudowny karmel mieniący się na jego szczycie, kuszący i wołający zjedz mnie!:)


Omlet z pomidorami, fetą i ziołami

Czytaj więcej » | 4 Comments »

Propozycja na pyszne i zdrowe śniadanie, które doda nam energii na cały poranek. Delikatny omlet z mnóstwem dobroci w środku - pomidorami, serem feta, czosnkiem, chilli i świeżymi ziołami, a do tego trochę zieleninki z pyszną oliwa truflową. Mniaam! :)

Sałatka z tuńczykiem, jajkami przepiórczymi i dressingiem z musztardy francuskiej

Czytaj więcej » | 4 Comments »

Pyszna sałatka z tuńczykiem i jajkami przepiórczymi. Uwielbiam te małe jajeczka, choć jest z nimi nieco więcej roboty przy obieraniu, to naprawdę warto je jeść. Są według mnie smaczniejsze niż kurze jaja, a dodatkowo zawierają o wiele mniej tłuszczu i cholestereolu, w zasadzie to prawie w ogóle. Ponadto mają o wiele bogatszy skład niż jaja kurze, gdyż zawierają dużo aminokwasów oraz mikroelementów, potrzebnych naszemu organizmowi. Dlatego naprawdę warto po nie sięgać, chociaż od czasu do czasu. Sałatka wydaję się banalna, ale jest naprawdę pyszna! Świetnie sprawdzi się jako lunch, albo lekka kolacja. 

Migdałowo-waniliowy pudding chia z mango

Czytaj więcej » | 8 Comments »

Kolejna propozycja przygotowania "samo-robiącego" się puddingu chia. Tym razem do jego przygotowania użyłam mleka migdałowego i ekstraktu waniliowego. Całości soczystości i słodyczy dodało dojrzałe mango, a cynamon wniósł odrobinę pikanterii. Puddingi chia obok owocowych koktajli to moje ulubione drugie śniadania :) 


Pita z kurczakiem curry, mango, kolendrą i sosem czosnkowym

Czytaj więcej » | 2 Comments »

W ostatnim wpisie podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne orkiszowe chlebki pita. A dziś pora na pyszny farsz do tychże chlebków. Gwarantuję, że będzie pysznie! :)

Orkiszowe chlebki pita

Czytaj więcej » | 9 Comments »

Któż nie lubi pity nafaszerowanej dobrze przyprawionym mięsem, warzywami i sosem, dużą ilością sosu :) Kupić gotową pitę i ja nafaszerować to żadna sztuka. A poza tym nie oszukujmy się, te gotowe pity w smaku nie są najlepsze... Dlatego polecam przygotować pity samemu, wtedy po prostu wiemy co jemy. Swoje chlebki pita przygotowałam z mąki orkiszowej w proporcjach 2:1 jasnej i pełnoziarnistej. W związku z czym są zdrowsze od tych kupnych ale przede wszystkim są dużo smaczniejsze :) 


Aksamitny mus czekoladowy z awokado

Czytaj więcej » | 6 Comments »

Awokado kocham miłością wielką, czego dowodem jest fakt, że pojawia się w mojej kuchni przynajmnej raz na tydzień. Przygotowywałam je już na wiele sposobów, ale jeszcze nigdy na słodko. I to był błąd, bardzo duży błąd, wręcz kolosalny błąd. Zazwyczaj takich błędów się nie wybacza, ale mając w ustach tak wspaniały czekoladowy mus wybacza się wszystko :) A do tego słodko- kwaśne maliny - istna rozpusta!


Krewetki z pomidorami, czosnkiem i makaronem chow mein

Czytaj więcej » | 2 Comments »

Uwielbiam dania, które są szybkie, proste i pyszne. Często zdarza się tak, że mam tylko 30 minut na przygotowanie obiadu. W takich przypadkach absolutnie nie wpadam w panikę, bo 30 minut to przecież kupa czasu. Wystarczy wstawić wodę na makaron, pokroić warzywa, rozgrzać olej na patelni i zacząć działać! Po upływie 10-15 min obiad gotowy:)



Pomarańczowo- kakaowe omleciki z twarożkiem i truskawkami / FIT

Czytaj więcej » | 14 Comments »

Cudownie puchate, intensywnie czekoladowe, pachnące pomarańczą, przełożone twarożkiem ze skórką pomarańczową i truskawkami, zwieńczone odrobiną gorzkiej czekolady - czyli krótko mówiąc omleciki niebiańskie. A nawet podwójnie niebiańskie, bo poza tym, że są rajem dla podniebienia to również są rajem dla naszej sylwetki :) Koniecznie je zróbcie! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...